Advertentie

Noord-Koreaanse duikboot vuurt drie ballistische raketten af

De leider van Noord-Korea, Kim Jong Un, woont de test bij van een onderwaterraket. ©REUTERS

Noord-Korea heeft blijkbaar vooruitgang geboekt in zijn rakettechnologie. Het land berichtte over een test van een op een duikboot afgevuurde raket.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea vrezen dat Noord-Korea eerlang ook raketten met grote reikwijdte van moeilijk te lokaliseren duikboten zal kunnen afvuren.

Het over een kernwapenarsenaal beschikkende Noord-Korea heeft naar eigen zeggen met succes een nieuwsoortige ballistische raket vanop een onderzeeër afgevuurd. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie bevestigde het nieuws uren later. Machthebber Kim Jong Un woonde de raketproeven persoonlijk bij en sprak van een 'strategisch wapen van wereldklasse'. Dat meldden de Noord-Koreaanse staatsmedia zaterdag.

Noord-Korea kan daarmee 'in alle wateren vijandelijke troepen aanvallen en vernietigen, die de soevereiniteit van Noord-Korea schenden'. Niet veel later vuurden de Noord-Koreaanse strijdkrachten opnieuw antischeepsraketten van korte reikwijdte af naar volle zee.

De succesvolle rakettest vanop een duikboot betekent volgens Zuid-Korea en de Verenigde Staten voor Noord-Korea een grote stap op weg naar de uitbreiding van zijn wapenarsenaal en in het bijzonder zijn slagkracht met raketten. Defensie in Seoel gaat er volgens het nationaal persagentschap Yonhap van uit dat Noord-Korea nu voor het eerst dergelijke raketten heeft getest.

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Noord-Korea duikbootraketten aan het ontwikkelen was. Onderzeeërs zijn moeilijk op te sporen. Het raketten- en nucleair programma van het communistische regime wordt in de regio als een grote bedreiging ervaren. De VN-Veiligheidsraad verbiedt Noord-Korea, dat tussen 2006 en 2013 drie atoomproeven heeft ondernomen, met een resolutie het lanceren van raketten 'met de toepassing van ballistische rakettentechnologie'.

Noord-Korea maakte geen melding van plaats en tijdstip van de onderzeese raketlancering. In Zuid-Korea wordt vermoed dat de test vrijdag in de omgeving van Sinpo voor de oostkust heeft plaatsgevonden. Noord-Koreaanse media hadden vooraf bericht dat Kim Jong Un op dezelfde dag een bezoek bracht aan Sinpo.

Onafhankelijke bevestiging voor het succes van dergelijke raketproeven zijn er niet. 'Het Noord-Koreaanse leger heeft zaterdag drie raketten met korte reikwijdte voor de oostkust gelanceerd', deelde Defensie in Seoel mee. Het zou om zeedoelraketten hebben gegaan. Noord-Korea test regelmatig dergelijke raketten van korte reikwijdte.

Noord-Korea dreigt de laatste tijd weer met militaire interventies tegen Zuid-Koreaanse marineschepen in het gebied rond de omstreden zeegrenzen in de Gele Zee. Noord-Korea beticht het Zuid-Koreaanse leger ervan met snelboten die grenzen te schenden. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie ontkent die beschuldigingen en waarschuwt zijn buurland voor militaire provocaties. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud