Noord-Koreaanse topdiplomaat zou toch niet in werkkamp zitten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. ©AFP

Het Noord-Koreaanse regime ontkracht de berichten dat het een toponderhandelaar naar een werkkamp heeft gestuurd. Het lot van andere diplomaten blijft onduidelijk.

Het officiële Noord-Koreaanse persbureau KCN heeft maandag een bericht gepubliceerd waarin het het nieuws ontkracht dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn toponderhandelaar Kim Jong-chol naar een werkkamp heeft gestuurd. Het toont een foto waarop de twee samen te zien zijn op een optreden. Het gezicht van de topdiplomaat is op de foto wel deels achter zijn handen verborgen.

Kim Jong-chol leidde de onderhandelingen over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea tijdens de tweede top tussen Kim en de Amerikaanse president Donald Trump in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Een Zuid-Koreaanse krant berichtte eind vorige week dat Kim Jong-chol opzijgezet werd nadat de top in februari mislukt was. Vijf andere diplomaten, onder wie de speciaal gezant voor de Verenigde Staten Kim Hyok-chol, zouden zijn geëxecuteerd. 

Het nieuws haalde wereldwijd de kranten, maar werd ook sceptisch onthaald omdat nieuws over Noord-Korea vaak opgeklopt en onbetrouwbaar is. Bovendien baseerde de Zuid-Koreaanse krant zich op slechts één anonieme bron.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud