Obama toont Japanners Amerikaanse trouw

Amerikaans president Barack Obama en Japans eerste minister Shinzo Abe ©Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama maakte een eerste stop in Japan tijdens zijn rondreis door Azië. Hij hoopt er het handelspact met de Pacifische staten te bevorderen, maar wil ook de bondgenoten een hart onder de riem steken in de territoriale disputen met China.

Obama bezoekt voor de derde keer als Amerikaans president Japan. Op het programma staat een ontmoeting met de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Later volgen nog een staatsdiner met de keizerlijke familie en een rondetafelgesprek met bedrijfsleiders. Daarna trekt Obama naar Zuid-Korea, Maleisië en de Filipijnen.

Enkele uren voor zijn aankomst in Japan, benadrukte Obama nog de Amerikaanse trouw aan Japan. 'Het engagement voor China zal niet ten koste gaan van onze bondgenoten', verklaarde hij aan een Japanse krant.

Handel

Obama hoopt tijdens een ontmoeting met Abe een doorbraak te forceren in het Trans-Pacifisch Partnerschapsakkoord waarbij twaalf landen betrokken zijn. Het probleem schuilt in de tarieven die Japan hanteert voor runds- en varkensvlees en in de autoindustrie. 

Verder gaat de Amerikaanse president samen met Abe op zoek naar een manier om de spanningen over betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee te doen afnemen. De VS erkennen dat Japan als enig land zeggenschap heeft over de onbevolkte eilanden. China ging hier echter tegenin door schepen in die zone te plaatsen en verkenningsvliegtuigen uit te sturen.

Senkaku-eilanden

Het gebied vormt al een tijdje het onderwerp van toenemende militaire spanningen. 'De Senkaku-eilanden worden beheerd door Japan en vallen daardoor onder artikel 5 van het Amerikaans-Japanse onderlinge samenwerking- en veiligheidsverdrag', aldus Obama. 'Wij verzetten ons dan ook tegen elke unilaterale poging die dat beheer in vraag stelt.'

De woordvoerder van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken Qin Gang reageerde hierop. 'De VS moeten een constructieve rol spelen in het dispuut over de Oost-Chinese Zee. Het verdrag tussen de VS en Japan is bilateraal en mag de territoriale soevereiniteit en ligitieme rechten en belangen van China niet ondermijnen.'

Canberra-toespraak

Dat Obama nu toch werk lijkt te maken van het verbeteren van de relaties met een aantal Aziatische landen kan gekaderd worden binnen zijn 'Aziatische focus' die hij in november 2011 tijdens een toespraak in Canberra aankondigde. Tot nu toe bleven concrete resultaten daaromtrent uit.

Opvallend is wel dat dit net nu gebeurt, in een periode waarin de vier gastlanden elk met hun eigen problemen kampen. Abe werd vorig jaar nog beschuldigd van het minimaliseren van de ernst van een radioactieve lek na de nucleaire ramp in Fukushima. In Zuid-Korea overheerst publieke verontwaardiging. De ferry-ramp van vorige week kostte het leven aan al minstens 150 mensen. De Maleisische autoriteiten krijgen dan weer te maken met een grondig onderzoek naar de vermiste vlucht MH370. De Filipijnse overheid tot slot bekomt nog steeds van de vernietigende kritiek over haar manier van handelen na tyfoon Haiyan in november.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud