'Oeigoerse vrouwen worden systematisch verkracht in Chinese kampen'

De kampen in de Chinese provincie Xinjiang zijn al langer berucht voor hun onmenselijke levensomstandigheden. ©AFP

De Verenigde Staten zijn 'diep geschokt' door het jongste rapport van de BBC over systematische verkrachtingen van Oeigoerse vrouwen in de Chinese provincie Xinjiang. Australië riep de Verenigde Naties op een onderzoek in te stellen.

De Britse omroep BBC heeft een woensdag een resem choquerende getuigenissen gepubliceerd van vrouwen uit de heropvoedingskampen in de Chinese provincie Xinjiang. Uit de verhalen van een paar ex-gevangenen en een bewaker blijkt dat ze er systematisch verkracht, seksueel misbruikt of gemarteld worden.

Een vrouw getuigt hoe gemaskerde mannen 's nachts naar de cellen kwamen om vrouwen te selecteren. Die werden vervolgens naar een 'donkere kamer' gebracht, waar ze verkracht werden, vaak door meerdere mannen tegelijk. Een andere vrouw vertelt hoe ze andere vrouwen moest uitkleden en vastbinden. 'Daarna verliet ik de kamer en kwam er een man binnen, een politieagent of een Chinese man van buiten het kamp. Als hij weer weg was, nam ik de vrouw mee voor een douche.'

Volgens de BBC is het moeilijk de getuigenissen te verifiëren omdat de Chinese overheid journalisten verhindert hun werk te doen. Maar op basis van verschillende documenten, beschrijvingen en andere verhalen concludeert ze dat de verhalen waar zijn.

Gedwongen sterilisatie

De Chinese kampen, waar volgens onafhankelijke schattingen zo'n 1 miljoen Oeigoeren en leden van andere minderheidsgroepen opgesloten zitten, zijn al langer berucht voor hun onmenselijke levensomstandigheden. De Chinese president Xi Jinping liet ze oprichten na een reeks aanslagen door Oeigoerse separatisten. Eerder circuleerden al verhalen dat vrouwen er gedwongen gesteriliseerd worden. De Verenigde Staten beschuldigden China onlangs nog van een genocide in Xinjiang.

1 miljoen
gevangenen
In de heropvoedingskampen in de Chinese provincie Xinjiang zitten naar schatting 1 miljoen Oeigoeren en leden van andere minderheidsgroepen opgesloten.

Donderdag liet een Amerikaanse regeringswoordvoerster weten 'diep verstoord' te zijn door het BBC-rapport. 'Deze wreedheden choqueren ons en moeten serieuze gevolgen krijgen', zei ze. De VS roepen China op om onafhankelijke onderzoekers toe te laten om 'de beschuldigingen van verkrachtingen en andere wreedheden te onderzoeken'. Ook Australië riep de Verenigde Naties op een onderzoek in te stellen.

De Chinese overheid toonde zich niet onder de indruk. 'We verwelkomen buitenlanders die met een onbevooroordeelde blik Xinjiang willen bezoeken', zei een woordvoerder. 'Zo kunnen ze met hun eigen ogen het echte Xinjiang zien. Tot dan verzetten we ons tegen elke inmenging in de Chinese soevereiniteit onder het voorwendsel van de mensenrechten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud