Oekraïne herlanceert antiterreuroperatie

Toertsjinov in de ontmoeting met Biden. ©REUTERS

De Oekraïense interim-president Alexander Toertsjinov herlanceert de 'anti-terreuroperatie' die het Oekraïense leger vorige week opstartte tegen de separatisten in het oosten van het land. Het paasbestand dat eind vorige week gesloten wankelt zo meer dan ooit.

Het oosten van Oekraïne blijft een broeihaard van conflict. Dit weekend vielen er al vier doden aan een controlepost in de door pro-Russische milities gedomineerde stad Slavjansk. 

Het regionale politiekwartier in Donetsk meldt nu de ontdekking van twee 'brutaal gefolterde' lichamen, waaronder waarschijnlijk één plaatselijke politicus. Die ontdekking is de aanleiding voor de heropstart van de Oekraïense antiterreuroperatie die net voor het weekend werd opgeschort. 'Deze misdaden zijn uitgevoerd met de steun van Rusland', aldus interim-president Alexander Toertsjinov. 

Afgelopen week probeerden Oekraïense veiligheidstroepen al het oosten te heroveren, maar de operatie was te beperkt en faalde grotendeels. Door het akkoord dat Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie sloten over de ontwapening van de separatisten, stond de operatie tijdelijk on hold. Nu herneemt Toertsjinov ze, als gevolg van de reeks incidenten in onder meer Slavjansk en Donetsk.  

Dinsdag kreeg Oekraïne de Amerikaanse vicepresident Joe Biden over de vloer. Hij beloofde Oekraïne economische steun als het land de 'kanker van corruptie' aanpakt. Biden beloofde ook Oekraïne te helpen de nationale eenheid te herstellen. Daarmee vestigde hij de aandacht automatisch weer op het oosten van het land. Zijn Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had eerder gedreigd met sancties als Rusland het akkoord niet honoreerde. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud