Onrust in India na groepsverkrachtig

In New Delhi is het dit weekend tot zware onlusten gekomen naar aanleiding van een verkrachtingszaak. (Foto: Reuters) ©REUTERS

De Indiase premier roept na een weekend van onlusten op tot kalmte. Aanleiding voor de rellen is de groepsverkrachting vorige week van een vrouw op een bus.

'Ik roep alle bezorgde burgers op de rust en kalmte te bewaren. Ik verzeker u dat we alles in het werk stellen om de veiligheid van vrouwen in dit land te verzekeren', zei premier Manmohan Singh. Tijdens het weekend zijn er in New Delhi hevige rellen geweest tussen boze burgers en de politie.

Aanleiding voor de rellen is de groepsverkrachting van een vrouw op een bus. India heeft een erg bedenkelijke reputatie op het vlak van veiligheid voor vrouwen. New Delhi spant de kroon in de voormalige Britse kolonie. Onderzoek toont aan dat zowat elke 18 uur een verkrachting plaats vindt in de stad met officieel 16 miljoen inwoners.

De eerste dagen reageerde de eerste minister niet op het incident. Een zware inschattingsfout van premier Singh, want daardoor richt de volkswoede zich steeds meer tegen zijn regering. Vooral studenten trokken massaal de straten op. Ze eisen meer veiligheid voor vrouwen, maar verwijten de regering ook dat ze geen voeling heeft met wat leeft in de Indiase samenleving. Het voorbije weekend verspreidde de onrust zich ook naar andere miljoenensteden in India.

De regering is compleet verrast door de plotse opstoot van burgerprotest. Het is meer dan een jaar geleden dat het nog zo onrustig was in de hoofdstad. Toen vonden massale betogingen tegen de wijdverspreide corruptie plaats. Premier Singh is er nu alles aan gedaan om de rust te hertellen. Hij beloofde onder meer om de daders van de groepsverkrachting streng te straffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud