Opnieuw massaal protest in Hongkong

Tienduizenden, vooral jonge Hongkongers vragen de VS om steun in hun acties. ©AFP

Joshua Wong, een van de bekendste gezichten van het straatprotest in Hongkong, is opnieuw opgepakt.

De protesten in Hongkong willen maar niet luwen, ondanks de intrekking eerder deze week van de uitleveringswet. Die wet maakte de uitlevering mogelijk van verdachten aan China en leidde al sinds 9 juni tot niet-aflatende betogingen tegen het regime.

Tienduizenden manifestanten zijn zondagnamiddag in Hongkong door de straten getrokken naar het Amerikaanse consulaat. De betogers droegen Amerikaanse vlaggen met zich mee en spandoeken met slogans in het Engels, zoals 'Sancties tegen zij die vrijheid beknotten, gerechtigheid en menselijkheid' en 'Verzet tegen Peking. Bevrijd Hongkong’. Ook de Amerikaanse president Donald Trump werd opgeroepen actief tussen te komen.

Zaterdag vielen bij rellen met de politie zeker 19 gewonden, onder wie twee ernstig. Volgens de betogers werden vooral journalisten belaagd. Zondag werden aan verschillende metrostations  enkele arrestaties verricht. Toen de spanningen tussen manifestanten en politie in de loop van de avond opliepen, vuurden de ordediensten traangas af.

Wong opgepakt

Joshua Wong, een van de bekendste leiders uit de burgerbeweging in Hongkong, is opnieuw opgepakt toen hij zondagavond uit Taiwan terugkwam. Hij is gearresteerd omdat hij naar verluidt de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating geschonden heeft. Wong maakte dat zelf bekend via een persbericht van zijn partij Demosista die pleit voor een autonomer Hongkong. 'Ik word vrijgelaten na een verhoor morgenochtend,' beweert hij.

Hongkongse betogers proberen met hun actie meer steun te krijgen van de Verenigde Staten. Ze roepen het Amerikaanse Congres op om bestraffing van hoge ambtenaren in Hongkong toe te laten die hun 'basisvrijheden' onderdrukt hebben. De manifestanten willen dat de VS de visa intrekken of activa bevriezen van inwoners van Hongkong die de mensenrechten met de voeten getreden hebben.

Merkel in Peking

De betogers zeggen dat ze zullen blijven protesteren tot al hun eisen ingewilligd zijn. Ze menen dat er niemand anders is die het leiderschap van Hongkong ter verantwoording kan brengen. 

Van een ontslag van de leider van Hongkong, Carrie Lam, is geen sprake. Lam heeft nog steeds de steun van Peking. Ze schafte wel de uitleveringswet af, maar zit op haar stoel gebeiteld. 

het nieuwe protest valt samen met het bezoek van de Duitse kanselier Angela Merkel aan Peking. Zij peilt er naareen inniger economische samenwerking, maar ging ook in op de protesten in Hongkong. Ze riep China op tot 'meer verantwoordelijkheidszin' en een 'vreedzame oplossing'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud