Opnieuw radioactief lek in Fukushima

Nucleaire experts aan het werk in de kerncentrale van Fukushima ©AFP

In Fukushima is opnieuw een lek ontdekt in een van de tanks die radioactief water bevatten. Dat meldt een manager van het Japanse energiebedrijf Tepco.

Japan lijkt de crisis in de kerncentrale van Fukushima, die in maart 2011 werd getroffen door een tsunami als gevolg van een zeebeving, maar niet onder controle te kijken.

Het nieuwe lek komt uit een gelijkaardige tank als de koelwatertank die in augustus al eens 300 ton radioactief water lekte in de bodem en de Stille Oceaan. Dat water bevatte onder andere strontium, dat het beenmerg aantast en leukemie kan veroorzaken. De Japanse autoriteiten hadden het toen over een ‘ernstig incident’.

'Een technicus van een partnerbedrijf die op de site aan het werk was, heeft het lek vrijdag om 08:50 opgemerkt', aldus Tokyo Electric Power in een e-mail vrijdag. 'Er lekt ongeveer één druppel om de vier seconden.'

De tanks in Fukushima bevatten water dat is gebruikt om gesmolten brandstofstaven af te koelen. De grootste zijn 11 meter hoog en 12 meter in diameter.

Onlangs  maakte de Japanse regering bekend dat ze omgerekend 360 miljoen euro gaat vrijmaken om het waterprobleem op de site aan te pakken. In totaal bevat de site zo'n 400.000 ton besmet water in de bodem en in speciale reservoirs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud