Pakistan neemt sancties tegen India om Kasjmircrisis

De treinverbinding tussen India en Pakistan wordt stilgelegd. ©AFP

Pakistan gaat de Indiase ambassadeur het land uit zetten en de handel met zijn buurland opschorten. Donderdag legde het ook de treinverbinding tussen India en Pakistan stil.

De maatregelen hebben alles te maken met de oplopende spanningen over de betwiste regio Kasjmir.

India trok maandag de grondwettelijke autonomie van de deelstaat Jammu en Kasjmir in en sindsdien is de regio in lockdown. De centrale regering ontplooide er massaal veiligheidstroepen en sneed zondagavond de telefoon- en internetlijnen af. Verscheidene lokale politici werden opgepakt.

Gevolgen

De Pakistaanse premier, Imran Khan, waarschuwde dinsdag voor de ‘gevaarlijke gevolgen’ van de beslissing van de Indiase regering om haar greep op Kasjmir te versterken. De acties van India kunnen geweld in het gebied uitlokken, vreest Khan, en dat kan leiden tot conflicten tussen de twee kernmachten. Khan zei de maatregel aan de kaak te zullen stellen bij de Verenigde Naties.

Sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 strijden de twee landen om de heerschappij over Kasjmir. India heeft controle over het centrale en het zuidelijke deel, terwijl Pakistan het noordwestelijke deel bestuurt. Pakistan eist ook de staat Jammu en Kasjmir op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect