Verspreiding coronavirus versnelt

Apothekers in de Chinese stad Wuhan dragen beschermende pakken om zich te beschermen tegen besmetting met het dodelijke coronavirus. ©AFP

Het besmettingen groeit tot meer dan 2.000, het aantal doden in China loopt op tot 56. De verspreiding van het virus versnelt, zegt de minister van volksgezondheid Ma. Volgens zijn Belgische evenknie Maggie De Block is de kans is reëel dat er ook in ons land infecties komen.

Wereldwijd zijn meer dan 2000 mensen besmet met het mysterieuze coronavirus. Het leeuwendeel bevindt zich in China, waar het virus is ontdekt. De verspreiding van het virus versnelt, zegt minister van volksgezondheid Ma Xiaowei. Hij sluit mutaties ook niet uit. 

China heeft extra maatregelen genomen. Zo is de verkoop van wild op markten, in restaurants, supermarkten en online verboden. De maatregel geldt voor het hele land. Ook het vervoeren van wild is niet langer toegestaan. Verder moeten boerderijen waar wild wordt gehouden, geïsoleerd worden.

Het virus is vermoedelijk op een wildmarkt in de grootstad Wuhan van dier op mens overgegaan.

Quarantaine

Het virus is momenteel aan een opmars bezig in Zuid-Oost Azië. Ook andere landen nemen maatregelen. Hongkong sluit vandaag attractiepark Disneyland, ook concurrent Ocean Park sluit de deuren. Hongkong telt momenteel vijf gevallen van coronavirus.

In China concentreren de besmettingen zich in de grootstad Wuhan en de provincie Hubei, waar intussen 56 miljoen mensen in quarantaine zijn geplaatst. Chinees president Xi Jinping spreekt van een 'bijzonder ernstige' situatie

Uit een verslag van persburau AFP blijkt dat de situatie in de ziekenhuizen van Wuhan, een stad van 11 miljoen inwoners, bijzonder chaotisch is. Patiënten getuigen over een tekort aan artsen en medicijnen. China is in allerijl een nieuw ziekenhuis aan het optrekken, met duizend bedden. Dat zou binnen twee weken klaar moeten zijn. 

Op dit moment besmet elke patiënt twee tot drie anderen, zo blijkt uit een analyse aan Imperial College London. Een onderzoek aan de Britse universiteit van Lancaster bevestigt die bevinding. Als overheden de snelle verspreiding willen stoppen, stellen de onderzoekers, zullen ze zeker 60 procent van de transmissies moeten kunnen vermijden.

Als het virus zich aan het huidige tempo blijft verspreiden, zeggen de Britse vorsers, dan zal enkel de stad Wunhan tegen 4 februari liefst 190.000 besmettingen tellen. Verdere verspreiding binnen China en naar andere landen is in die situatie ook waarschijnlijk.

Franse maatregelen

Vrijdagavond bevestigde Frankrijk als eerste Europese land drie besmettingen te kennen, in hoofdstad Parijs en in Bordeaux. De Franse overheid installeert zondag een gespecialiseerde medische hulppost op de internationele luchthaven Roissy, beter bekend onder de naam Charles De Gaulle. Wetenschappers hadden al gewaarschuwd dat het onvermijdelijk is om het virus buiten Europa te houden. 

De kans is reëel dat er ook in ons land infecties van het coronavirus zullen worden vastgesteld. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zondagavond gezegd in het VTM Nieuws. Ze benadrukte dat de instanties alle mogelijke voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om met het virus om te gaan. 

De minister benadrukte dat België heel goed voorbereid is. 'Onze gezondheidsinstanties zijn zeer alert, we hebben goeie laboratoria, we hebben referentieziekenhuizen, we hebben protocollen voor als er een verdacht geval wordt waargenomen, we hebben alle huisartsen en ziekenhuizen verwittigd van wat te doen, dus we hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen', klonk het.  Extra maatregelen op luchthavens zijn volgens De Block nog niet nodig.

Evacuatie

Ook in de VS, Canada, Taiwan, Thailand, Nepal, Pakistan, Singapore, Maleisië en Australië zijn meldingen van besmettingen.

Verschillende landen, waaronder de VS, willen landgenoten evacueren  uit de getroffen Chinese regio. Buitenlandse zaken zegt voor België een eventuele Europese actie af te wachten. Er zijn drie Belgen gekend die momenteel verblijven in de stad Wuhan. Frankrijk heeft ook besloten landgenoten te repatriëren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect