Advertentie
Advertentie

Peeters: ‘Onaanvaardbaar dat Duvel in Japan niet als bier wordt erkend'

©BELGA

De Belgische brouwers klagen dat ze te veel taksen betalen om bier naar Japan te exporteren en dat hun bier in Japan niet erkend wordt als een bier. Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft hun grieven kenbaar gemaakt aan zijn Japanse evenknie Yoichi Miyazawa tijdens de Belgische missie in Japan.

‘Het is toch onaanvaardbaar dat Duvel in Japan niet als een bier wordt erkend’, zei Peeters na zijn ontmoeting met de Japanse minister van Economie. Peeters is samen met premier Charles Michel (MR) op handelsmissie in Japan.

Michel had een ontmoeting met de Japanse keizer en keizerin. Op datzelfde ogenblik had Peeters een ontmoeting met de Japanse minister van Economie. En het ging – uiteraard – over bier, samen met chocolade het uithangbord van België.

De Japanse definitie van bier gaat meer dan 100 jaar terug en is gebaseerd op vijf ingrediënten. Door het moutgehalte worden zo goed als alle Belgische bieren beschouwd als ‘happoshu’ of bruisende alcohol en dus niet als bier. Maar toch worden ze het zwaarst belast. ‘Het kan toch niet dat Belgische bieren belast worden als bier, maar niet beschouwd worden als een bier’, zegt Peeters.

Die problematiek kaartte Peeters aan bij zijn Japanse collega. Die liet verstaan dat daar ‘binnen een jaar’ verandering in kan komen.

Marktaandeel

Voor de Belgische bierbrouwers is dat belangrijk. Een twintigtal brouwers maakte in een brief duidelijk aan Peeters dat het noodzakelijk is dat hun producten ten volle worden erkend op de Japanse markt, zodat hun marktaandeel kan toenemen.

De Belgische drank- en voedingsindustrie is goed voor een jaarlijkse omzet van 200 miljoen euro naar Japan. Daarvan is zo’n 15 miljoen euro afkomstig van bier. Maar als de taksen zouden verlagen of Belgische bieren zoals Duvel, Leffe of Hoegaarden erkend zouden worden als bier, is er volgens Peeters nog veel groeimarge.

Handelsverdrag

Peeters kaartte ook het vrijhandelsverdrag aan dat onderhandeld wordt tussen Europa en Japan. Volgens Peeters beloofde de Japanse minister van Economie dat dat tegen het eind van het jaar rond zou moeten zijn. ‘Dat zou goed nieuws zijn voor België’, benadrukte hij. ‘Dat zou de export naar Japan vanuit Europa met 23 procent doen groeien. En België zal daarvan mee profiteren.’

Peeters liet aan zijn collega wel  verstaan dat er voor bepaalde Belgische producten te veel belemmeringen zijn. Omdat Japan zijn eigen landbouw te veel beschermt, kunnen sommige producten zoals peren maar moeilijk geëxporteerd worden naar Japan.

Mol

Peeters bracht ook de bouw van de nieuwe onderzoeksreactor Myrrha in Mol ter sprake. De bedoeling daarvan is een nieuwe generatie kerncentrales te ontwikkelen die minder afval produceren dan de huidige. Volgens Hamid Aït Abderrahim, die het Myrrha-project leidt, hebben de Japanners interesse om mee in de technologie te investeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud