Advertentie

Peshawar begraaft kinderen na moordpartij

Schoolkinderen bidden voor de slachtoffers van de moordpartij dinsdag. ©EPA

De Pakistaanse schoolkinderen die dinsdag op gruwelijke wijze werden vermoord door de taliban, worden vandaag begraven. De premier voert de doodstraf opnieuw in om terrorisme te bestraffen.

De dag na het bloedbad in Peshawar raken steeds meer details bekend over hoe de moordenaars van de taliban te werk gingen. Met een pick-up truck kwamen ze dinsdag in de late voormiddag bij de school aan. Voor ze het gebouw introkken, staken ze hun voertuig in brand om zo de weg voor anderen te blokkeren.

Gekleed in officiële soldatenuniformen trokken de aanvallers vervolgens de school in, met de bedoeling zoveel mogelijk kinderen te vermoorden alvorens zelf in de strijd te sterven. 141 doden werden geteld, onder wie 132 schoolkinderen.

In heel de wereld wordt een dag later met veel afschuw gereageerd. In Peshawar werden heel de nacht kaarsen gebrand. Pakistan rouwt drie dagen. De meeste van de vermoorde kinderen worden woensdag al tijdens massabegrafenissen begraven.

#PeshawarAttack | #Pakistan in mourning as #Peshawar buries its children http://t.co/uGCVThGWy1 pic.twitter.com/L0cLgF5qVo— Abhishek Chauhan (@imabhishek268) December 17, 2014

Vergeling

Maar terwijl Peshawar zijn wonden likt, denkt de overheid na over hoe ze de dreiging van de taliban in het land moet aanpakken. De moordpartij zet opnieuw druk op de Pakistaanse overheid om een einde te maken aan het geweld dat het land nu al jaren in de ban houdt.

De Pakistaanse taliban, die van de uiterste strikte islamitische leer wet maken in het land, is een aftakking van de van oorsprong Afghaanse terroristische beweging. Premier Nawaz Sharif had bij zijn aantreden vorig jaar beloofd om een bestand te smeden met de groepering, maar daar kwam niet veel van in huis.

Schoolkinderen branden kaarsen voor de slachtoffers van het bloedbad. ©EPA

Doodstraf

Het kwam wel tot luchtaanvallen op de stellingen van de taliban, in Waziristan, niet ver van de grens met Afganistan. De aanval op de school was een vergelding voor precies die aanvallen.

Maar de Pakistaanse overheid lijkt niet van zin het offensief nu terug te schroeven. Nog op de dag van de moordpartij werden de Taliban opnieuw onder vuur genomen. Al is niet duidelijk of het ging om een vergeldingsactie of dat de aanval al was gepland. 

Woensdag raakte ook bekend dat premier Sharif de doodstraf in het land opnieuw invoert, voor feiten die met terrorisme te maken hebben.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud