Piek in Chinese coronabesmettingen

Het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus ligt in de Chinese provincie Hubei.

China telt 14.800 nieuwe coronabesmettingen in 24 uur. Die zijn vooral te wijten aan een ruimere, snellere diagnose.

Het bestuur van de Chinese provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus (officieel Covid-19), meldt donderdag dat het dodental er de voorbije 24 uur opliep tot 242, een record voor één dag. In diezelfde tijdsspanne kwamen er ook 14.840 nieuwe besmettingen bij.

Die piek zou vooral te verklaren zijn door de ruimere diagnose. Door een tekort aan gespecialiseerde testkits, die bovendien dagen in beslag nemen om te verwerken, en het grote aantal zieken zouden artsen nu ook de diagnose mogen stellen op basis van klachten van de patiënt, via snellere CT-scans. 

Onvoldoende gerapporteerd

Gezondheidswerkers, patiënten en internationale experts beschuldigen de Chinese overheid er al langer van het aantal besmettingen onvoldoende te rapporteren. Volgens critici weerspiegelen de officiële statistieken maar een fractie van het werkelijke aantal gevallen. Ze dringen erop aan de parameters om een diagnose te stellen uit te breiden, om zo meer patiënten te kunnen helpen.

De aanhoudende kritiek heeft in China ook politieke gevolgen. Peking slachtoffert nog eens twee lokale topambtenaren in Hubei omdat ze de crisis slecht aangepakt zouden hebben.  

EU-ministers vergaderen 

Er bezweken al 1.357 mensen aan de longaandoening, meer dan aan het SARS-virus - een ander lid van de coronafamilie - in 2002 en 2003. De EU-ministers van Volksgezondheid buigen zich donderdag tijdens een speciale vergadering in Brussel over het nieuwe coronavirus. Wereldwijd zijn meer dan 60.000 mensen besmet.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) meldde woensdag dat er vier kandidaat-vaccins in de running zijn, maar dat die nog maanden op zich laten wachten. 'De uitbraak kan nog altijd alle kanten op', liet de WGO-topman woensdag verstaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud