Advertentie

'PKK zit niet achter aanslag Istanboel'

Mensen leggen bloemen neer voor nachtclub Reina, waar 39 mensen werden gedood door een onbekende schutter. ©AFP

De verboden Koerdische verzetsbeweging PKK ontkent elke betrokkenheid bij de aanslag op een hippe nachtclub in Istanboel. Daarbij vielen zondagmorgen 39 doden, onder wie een Belg van Turkse afkomst.

Volgens nieuwsberichten waren meer dan 600 mensen aanwezig in nachtclub Reina, waar een nieuwjaarsfeest plaatsvond, toen een aanvaller het vuur opende met een machinegeweer. Aanvankelijk was er sprake van meer dan een dader, maar dat werd later bijgesteld. Volgens Turkse media was de schutter vermomd als kerstman, maar dat werd later ontkend door de Turkse eerste minister, Binali Yildirim.

De dader schoot eerst een politieagent dood voor de deur van de fuifzaal vooraleer naar binnen te stormen. Volgens sommige getuigen riep de aanvaller iets in het Arabisch, aldus persagentschap Dogan

Ambulances brengen gewonden naar ziekenhuizen na de aanslag op de populaire nachtclub Reina. ©EPA

In de nachtclub ontstond chaos en paniek. Mensen probeerden weg te komen en vertrappelden elkaar. Sommigen sprongen in de Bosporus om aan de kogels te ontsnappen. Anderen verstopten zich in de kelder.

Volgens een getuige de politie erg snel ter plaatse. ‘Maar ze konden de toestand niet onmiddellijk onder controle nemen. Ze wisten niet wie de schutter was. Ze verdachten ons allemaal’.’ De Turkse overheid sprak nadien over een terrorist.

De dader van de aanval wordt nog steeds opgespoord, meldt minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. In Istanboel is een grote klopjacht aan de gang. Om die en het onderzoek niet te bemoeilijken is een mediastop afgekondigd.

Slachtoffers

Van de dodelijke slachtoffers zijn er tot dusver 21 geïdentificeerd. Het gaat om 15 buitenlanders en 5 Turken. Van de 69 gewonden zijn enkelen er erg aan toe.

Onder de slachtoffers is er ook een Belg, tweette minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Het gaat om een man met de dubbele Turks-Belgische nationaliteit, een twintiger uit de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren.

Selina Dogan, die in het Turkse parlement zetelt voor oppositiepartij CHP, verzamelde infomatie in ziekenhuizen en lijkenhuizen en kwam tot de slotsom dat 11 Turken zijn omgekomen bij de aanslag en 24 buitenlanders. Van vier mensen staat nog niet vast uit welk land ze komen.

De buitenlandse slachtoffers zijn volgens haar afkomstig uit Saoedi-Arabië (7), Irak (3), Libanon (2), Tunesië (2) en India (2). Koeweit, Syrië en Israël hebben telkens één slachtoffer te betreuren. Naast de Turkse Belg is er nog een tweede slachtoffer met de dubbele nationaliteit, een Canadese Irakees.

Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken behoort tevens een Française tot de slachtoffers.

De aanslag is nog niet opgeëist. De Turkse overheid gaat uit van een 'lone wolf', iemand die alleen handelde, mogelijk geïnspireerd door IS. De digitale nieuwsdienst Haberdar postte volgend filmpje, waarop de eerste momenten van de aanval te zien zijn.

De stad Istanboel had strenge veiligheidsmaatregelen ingesteld voor oudejaarsnacht. Er zouden tot 17.000 politieagenten gemobiliseerd zijn, omdat de vrees bestond dat de stad het doelwit zou worden van terroristen.

Chaos

Turkse oproerpolitie heeft post gevat in de buurt van de nachtclub terwijl mensen informeren naar nieuws van verwanten. ©EPA

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal na de aanval de strijd tegen het terrorisme vastberaden voortzetten. Turkije zal al het nodige doen om de 'veiligheid en de vrede van haar burgers te garanderen', verklaarde Erdogan.

Het doel van de aanval was naar zijn mening 'chaos' te stichten, maar Turkije zal 'deze vieze spelletjes' niet toelaten. Veeleer zal 'tot het bittere einde' gestreden worden tegen de aanvallen van 'de terreurorganisaties en de krachten daarachter'. Daarmee worden niet alleen gewapende aanvallen bedoeld, maar ook die tegen de economie, politiek en maatschappij.

Afschuw

Uit verschillende landen kwamen al reacties van afschuw en medeleven met de slachtoffers. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), veroordeelde zondagochtend de aanval. Hij sprak in een tweet zijn medeleven uit voor de slachtoffers en de Turkse bevolking.

Zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault zette op de socialenetwerksite dat hij ‘met heel zijn hart bij Turkije is, dat vreselijk getroffen werd tijdens deze symbolische nacht’.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geschokt te zijn door de aanval.

Ook de Europese hoge vertegenwoordigster voor het Buitenlands Beleid, Federica Mogherini, betreurt dat 2017 start met een aanslag.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Turkije hulp aangeboden. Het Witte Huis spreekt bovendien van een wrede aanval. 'We herbevestigen de steun van de VS aan Turkije, onze NAVO-bondgenoot, in onze gedeelde vastberadenheid om alle vormen van terrorisme het hoofd te bieden en te verslaan.'

De Russische president Vladimir Poetin heeft Turkije zijn steun toegezegd in de strijd tegen het terrorisme. 'Het is onze plicht vastberaden verzet te bieden tegen elke terroristische agressie', schreef de Kremlinbaas zondag in een telegram aan zijn Turkse collega Erdogan. 'Het is moeilijk zich een meer cynische misdaad voor te stellen dan de moord op burgers op het hoogtepunt van het nieuwjaarsfeest', schreef Poetin volgens een mededeling van het Kremlin.

Aanslagen

Turkije is al maandenlang in de greep van de terreur. De meest aanslagen worden gepleegd door fundamentalistische moslims of Koerdische extremisten. The New York Times maakte volgend overzicht.

PKK

De separatistische Koerdische beweging PKK ontkende intussen elke betrokkenheid bij de aanslag. Murat Karayilan, een van de toplui van de PKK, verklaarde zondag dat ‘de Koerdische strijdkrachten niets te maken hebben’ met de aanslag op discotheek Reina.

Er wordt dus eerder in de richting van IS gekeken. Turkije maakt deel uit van de coalitie die IS bekampt in Syrië en Irak. In augustus lanceerde Turkije een offensief in het noorden van Syrië om de jihadisten meer zuidwaarts te verdrijven. Als reactie op die militaire operaties riep IS herhaaldelijk zijn aanhangers op aanslagen te plegen in Turkije.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud