nieuwsanalyse

Poetin geeft eindelijk ernst corona-epidemie toe

Een vrouw bekijkt de toespraak van de Russische president Vladimir Poetin op haar telefoon. ©AFP

Rusland ontsnapt niet aan de corona-epidemie, waarschuwt president Vladimir Poetin. De crisis zet extra druk op het regime, dat mogelijk af te rekenen krijgt met nieuwe sociale protesten.

In een opmerkelijke televisietoespraak waarschuwde de Russische president Poetin zijn landgenoten woensdag voor de aanstormende corona-epidemie. 'Alleen al door de omvang van het land is het onmogelijk de verspreiding van het virus tegen te houden', zei hij. In een adem kondigde hij een reeks maatregelen aan om de impact te verzachten.

Volgende week wordt er niet gewerkt om een verspreiding te voorkomen, zei Poetin. Werknemers krijgen wel uitbetaald maar Poetin riep de bevolking op zo veel mogelijk thuis te blijven. En hij gaf toe dat de epidemie een zware druk zet op de Russische economie. Om het leed te verzachten komen er financiële compensaties voor burgers en bedrijven, zoals hogere uitkeringen en een uitstel van afbetaling van leningen.

Populariteit daalt

De crisis komt op een slecht moment voor Poetin, die al maanden worstelt met een dalende populariteit. Volgens een recente peiling kan hij nog rekenen op de steun van 35 procent van de bevolking. De Russische economie verkeert al jaren in een lamentabele staat en de meeste Russen hebben hun levensstandaard alleen maar zien zakken. 

658
Besmettingen
Volgens de jongste gegevens zijn 658 Russen besmet met het coronavirus.

Om zijn vel te redden had Poetin eerder dit jaar een grondwetswijziging uitgedokterd die hem de kans geeft om tot 2036 aan de macht te blijven. Om de schijn hoog te houden zouden de Russen op 22 april in een referendum hun zegen mogen geven aan het project. Maar door de coronacrisis wordt dat referendum voor onbepaalde tijd uitgesteld, liet Poetin woensdag weten.

Grens met China

Met zijn mededeling maakte Poetin een bocht van 180 graden. Terwijl het coronavirus de afgelopen weken Europa teisterde, bleef hij volhouden dat de situatie in Rusland wel meeviel. Volgens de jongste cijfers zijn er 658 besmettingen. Er vielen nog geen doden. Dat is opmerkelijk omdat Rusland een 4.300 kilometer lange grens deelt met China, waar het coronavirus eind vorig jaar al opdook.

Ik heb het gevoel dat ze ons wat op de mouw spelden.
Anastasia Vasiljeva
Alliantie van Dokters

'Ik heb het gevoel dat ze ons wat op de mouw spelden', zei Anastasia Vasiljeva van de Alliantie van Dokters vorige week. Experts wezen op de recente opstoot van het aantal longontstekingen in Moskou, waar alleen al in januari 37 procent meer gevallen werden geregistreerd dan een jaar eerder. Ze sloten niet uit dat het in werkelijkheid om gevallen van coronabesmetting gaat.

Geen duidelijk beeld

Poetin bleef vasthouden aan de officiële lage cijfers maar werd dinsdag terechtgewezen door de burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin. Die waarschuwde dat de uitbraak van het coronavirus wordt onderschat en dat het aantal besmettingen een pak hoger ligt dan gedacht. 'Niemand heeft een duidelijk beeld van de situatie in Rusland', zei Sobjanin, die een vertrouweling is van Poetin.

De burgemeester drong aan op ingrijpende maatregelen om de verspreiding van corona te vermijden. Het land had de afgelopen dagen al beperkingen ingevoerd, zoals het schrappen van grote evenementen en de sluiting van scholen. Sobjanin gaf woensdag het voorbeeld door in de hoofdstad de meeste winkels te sluiten, op voedingszaken en banken na. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud