Poetin krijgt uitzicht op verlengd verblijf in Kremlin

Medewerkers in een kiesbureau in Moskou legen de stembussen om de resultaten van het referendum over de grondwetswijziging te bepalen. ©REUTERS

De Russische president Poetin krijgt zijn zin. Ruim driekwart van de bevolking steunt een grondwetswijziging die hem tot 2036 in het zadel houdt.

De Russen konden de voorbije week naar de stembus voor een referendum over een grondwetswijziging. Die was begin dit jaar op het getouw gezet door het parlement, in een strakke regie van het Kremlin. De voornaamste aanpassing was bedoeld om Vladimir Poetin langer aan de macht te houden. Nu is de president zogezegd aan zijn laatste termijn bezig, die in 2024 eindigt. Maar met de nieuwe grondwet kan hij er nog twee termijn bovenop doen, waardoor hij pas in 2036, op zijn 83ste, met pensioen zou gaan.

78
procent
De grondwetswijziging in Rusland kreeg de steun van ruim driekwart van de kiezers.

Volgens de zo goed als volledige resultaten die de verkiezingscommissie bekendmaakte, stemde 78 procent van de kiezers voor de grondwetswijziging. Dat mag geen verrassing zijn in een autocratisch systeem zoals dat van Poetin. Tegenstanders beschuldigden het Kremlin van een staatsgreep. 'Nee tegen de eeuwige Poetin', stond te lezen in folders die de oppositie had verspreid.

Het referendum kwam in een moeilijke periode voor de president. Er klinkt luide kritiek op zijn aanpak van de corona-epidemie, die een grote ravage heeft aangericht. Bovendien was zijn populariteit al tanende, onder andere door de verhoging van de pensioenleeftijd en de economische malaise. De grote vraag is hoe hoog de opkomst woensdag was. Een lage opkomst kan een teken van protest tegen het regime zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud