Advertentie

Poetin praat gasprijs opnieuw naar beneden

De Russische president Vladimir Poetin. ©EPA

De Russische president Vladimir Poetin heeft het staatsbedrijf Gazprom de opdracht gegeven om begin november de gasvoorraden in Oostenrijk en Duitsland aan te vullen. De Europese referentieprijs voor aardgas dook prompt lager.

Op de Russische staatstelevisie maakte Poetin woensdagavond bekend dat hij stappen wil doen om 'een gunstiger situatie op de Europese energiemarkt te creëren'. Alexei Miller, de topman van Gazprom, kreeg de opdracht om de Europese gasvoorraden van het staatsbedrijf aan te vullen zodra de ondergrondse reserves in eigen land weer op peil zijn.

Naar verwachting zal dat op 8 november zijn, liet Gazprom weten. De toezegging van Poetin komt wel met een prijs. Waarnemers stellen dat Rusland het vooruitzicht van extra gasleveringen gebruikt als drukkingsmiddel om de snelle ingebruikname te forceren van de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2 naar Duitsland.

De vergunningsprocedures voor de omstreden aardgaspijpleiding, die via de Oostzee naar onze oosterburen loopt, lopen nog. Wellicht zal de Duitse regulator pas in januari beslissen of Nord Stream 2 in dienst genomen kan worden. Daarna moet de Europese Commissie haar fiat nog geven.

Sussende uitspraken

In de tussentijd houdt het Kremlin de druk op Brussel hoog, door op geregelde tijdstippen de Europese afhankelijkheid van Russisch gas te onderstrepen. Poetin suste eerder deze maand de blinde paniek op de energiemarkt met één enkel zinnetje. 'Laten we nadenken over de mogelijke verhoging van het aanbod op de markt', bleek voldoende om de prijzen naar beneden te duwen.

Russische staatsmedia reageerden lovend op de uitspraken van Poetin, die 'de redder van Europa' genoemd werd. Ook de energiemarkt slaakte een zucht van opluchting, want na de interventie van Poetin zakte de Europese prijs voor gas meteen met 4,4 procent. De prijzen voor Nederlands gas doken donderdag liefst 12 procent lager.

-12%
Gasprijs
De prijs voor Nederlands gas daalde donderdagochtend met liefst 12 procent.

De timing is opmerkelijk, omdat Gazprom net nu druk zet op de overheid van Moldavië. De Russische gasreus beloofde de gastoevoer naar het land te herstellen tegen een lagere prijs op voorwaarde dat de prowesterse regering van Maia Sandu de toenaderingen tot de Europese Unie stopzet. Het Kremlin ontkent dat en spreekt van zuiver commerciële onderhandelingen. 'Er is geen politieke motivatie en er kan er ook geen zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud