Poetin rolt spierballen na Krim-clashes

Clashes in de Krimrepubliek. - AFP ©AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft per decreet bevolen om te inspecteren of de westelijke Russische troepen 'gevechtsklaar' zijn. Die actie komt er na clashes tussen Oekraïners en ethnische Russen op het Oekraïense Krim-schiereiland.

Na de val van Oekraïens president Viktor Janoekovitsj dit weekend spraken zowel de Russische premier Dmitri Medvedev en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zich uit over de stand van zaken in het buurland. Maar uit de hoek van de Russische president Vladimir Poetin bleef het stil.

Dit weekend was Poetin te zien op de slotceremonie van de Winterspelen in Sotsji, waar zijn land de koppositie in de medaillestand vierde. Maandag was hij indirect het mikpunt van honderden betogers bij het gerechtsgebouw in Moskou waar een proces startte tegen acht politieke tegenstanders van Poetin. 

Militaire paraatheid

Volgens het Russische ministerie van Defensie vaardigde Poetin vandaag wel een decreet uit dat niet mis te verstaan is. 'In overeenstemming met een decreet van de president van Rusland, zullen de troepen van het westelijk militair district in de hoogste staat van paraatheid geplaatst worden', communiceerde de minister van Defensie Sergei Tsjoigoe.

Concreet betekent dat de troepen in het westen van Rusland - naast Oekraïne - geïnspecteerd zullen worden of ze 'gevechtsklaar' zijn. Over de Zwarte Zeevloot, gelegen op het Oekraïense Krim-schiereiland, gaf het ministerie van Defensie niets prijs. De afgelopen dagen verhoogden Russische autoriteiten wel de waakzaamheid op de Krimbasis. 

Krimclashes

Het decreet komt er na een onrustige ochtend op het Krim-schiereiland. Enkele 10.000 Oekraïners kwamen er in confrontatie met een 4.000-tal ethnische Russen. Het Zuid-oostelijke uitsteeksel van Oekraïne is traditioneel op Rusland gericht, wat erg gevoelig ligt na de onlusten van afgelopen maanden. 

 

Het Russische bevel tot 'hoogste staat van paraatheid' hoeft niet meteen zorgwekkend te zijn, stelt Lien Verpoest, docente slavische studies aan de KU Leuven. 'Een militaire inval is onwaarschijnlijk. Het is een vaste Russische politiek om klaar te staan om de rechten van Russische minderheden in de hen omringende landen te vrijwaren. Kijk maar naar de oorlog in Georgië in 2008. Rusland steunde toen Zuid-Ossetië in haar strijd tegen Georgië, onder het mom dat de rechten van Russische minderheden in gevaar waren.'

'Rusland heeft zich bovendien nu wel militair gepositioneerd, maar zeker nog niet politiek. Poetin zwijgt voorlopig, hij wacht af. Dat is ook niet onlogisch, de situatie in Oekraïne is nog niet volledig duidelijk. De verschillende politieke partijen nemen daar nog hun posities in. Rusland wacht tot dan af om zelf haar positie in te nemen.' 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud