Poetin: 'Rusland is België niet dat een jaar zonder regering kan'

In een reeks vraaggesprekken verwees Poetin naar de moeizame federale regeringsvorming in ons land.

De moeizame federale regeringsvorming die ons land doormaakt is ook de Russische president Vladimir Poetin niet ontgaan. Hij verwees naar België in een vraaggesprek met het Russische staatspersbureau Tass.

De verwijzing naar ons land gebeurde toen Poetin donderdag dieper inging op de verrassende regeringswissel van vorige maand. Tegen alle verwachtingen in stapte de regering van Dmitri Medvedev toen op. Poetin vertelde het staatspersbureau dat hij die beslissing niet spontaan nam.

'De beslissing was noch ongewoon noch onverwacht', zei hij. De president heeft naar eigen zeggen het ontslag van Medvedev vooraf met hem besproken en de beslissing snel moeten nemen om chaos te vermijden. 'Men mag daarmee niet rommelen. Rusland is België niet dat een heel jaar zonder regering kan.'

Ik moest snel beslissen over een nieuwe premier om chaos te vermijden. Rusland is België niet dat een jaar zonder regering kan.
Vladimir Poetin
President Rusland

Nauwelijks enkele uren nadat het nieuws over de exit van Medvedev bekend was, benoemde Poetin het relatief onbekende hoofd van de Russische belastingdienst Michail Misjoestin tot premier. Over het waarom van Medvedevs ontslag liet de president niets los. 

Naar alle waarschijnlijkheid had de beslissing te maken met de grondwetswijziging die de president wil doorvoeren. Omdat zijn presidentstermijn in 2024 afloopt, wil Poetin de macht van de volgende president inperken zodat hij alsnog aan de touwtjes kan blijven trekken, zij het in een andere hoedanigheid. Misjoestin moet de voorbereidingen treffen om die grondwetswijziging vlot te laten verlopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud