Advertentie
opmerkelijk

Poetin wil Kim Jong-un naar Moskou halen

©EPA

De Russische president hoopt dat de Noord-Koreaanse leider ingaat op een uitnodiging om in het voorjaar Moskou te bezoeken.

De woordvoerder van het Kremlin bevestigde vrijdag dat de uitnodiging aan Pyongyang werd verstuurd. Aanleiding is de 70ste verjaardag van de overwinning van de Sovjets op de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking vindt plaats op 9 mei. Als Kim Jong-un op de uitnodiging ingaat, zou het de eerste keer zijn dat hij zijn land verlaat sinds hij in 2011 zijn vader opvolgde als leider van Noord-Korea.

Moskou heeft er belang bij de banden te onderhouden met Noord-Korea. Het grote Russische overheidsbedrijf Gazprom zou een pijplijn willen leggen door het land om zo Zuid-Korea te kunnen bevoorraden.

Maar ook Kim Jung-un kan de steun van Moskou best gebruiken. Rusland heeft vetorecht in de VN-Veiligheidsraad, en zou daar een goed woordje kunnen doen voor de Noord-Koreaan. Vorige maand keurde de VN nog een resolutie goed die de Veiligheidsraad vraagt Noord-Korea voor het internationaal gerechtshof te dagen voor schendingen van de mensenrechten.

Als Kim Jung-un volgend jaar naar Moskou reist, is het de vraag welk transportmiddel hij daarvoor zal kiezen. Zijn vader en grootvader stonden bekend als fervente treinreizigers. In 2002 trok Kim Jong-il nog per trein naar de Russische hoofdstad. Hij charterde daarvoor 22 uiterst luxueuze wagens. In 2011 kwam de Noord-Koreaanse leider een laatste keer in centraal-Rusland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud