Politie arresteert betogers in Hongkong

Betogers vluchten voor traangas in Hongkong. ©REUTERS

De politie van Hongkong heeft traangas ingezet en arrestaties verricht bij een betoging tegen Chinese plannen om zich direct te bemoeien met veiligheidskwesties in de voormalige Britse kroonkolonie.

Duizenden betogers zijn zondagnamiddag afgezakt naar het centrum van Hongkong om er te protesteren tegen de plannen van Peking om een veiligheidswet in te voeren voor de stadstaat. China wil in de toekomst eigen veiligheidsdiensten ‘wanneer dat nodig is’ vestigen in Hongkong en die daar ook kunnen inzetten. Er is daarnaast sprake van een verbod op separatistische en subversieve activiteit in Hongkong, alsook op buitenlandse inmenging en terrorisme. 

De betogers scanderen slogans van de pro-democratische beweging. De oproerpolitie waarschuwde dat de samenkomst in Causeway Bay, een van de handelswijken van Hongkong, illegaal is en ging over tot arrestaties. Onder de arrestanten is volgens plaatselijke media Tam Tak-Chi, een activist van een radicale partijencoalitie, People Power. Tal van betogers riepen dat onafhankelijkheid de enige uitweg is.

Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie dat het weer onrustig is in de straten van Hongkong. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud