Politie Hongkong dreigt met scherp te schieten als betogers dodelijke wapens inzetten

De demonstraties in Hongkong worden steeds gewelddadiger. ©EPA

Het is het voor het eerst sinds de uitbraak van het protest, bijna zes maanden geleden, dat de politie met zo'n geweld dreigt.

De politie in Hongkong heeft in de nacht van zondag op maandag gewaarschuwd dat ze echte kogels zal inzetten als de demonstranten dodelijke wapens gebruiken.

De waarschuwing van de politie komt er nadat een agent zondag een pijl in het been had gekregen bij de rellen nabij de Polytechnische Universiteit, die bezet wordt door de tegenstanders van de regering. Volgens de politie gebruikten de demonstranten ook katapulten en molotovcocktails.

Minimaal geweld

'Als ze die gevaarlijke acties blijven voortzetten, kunnen we niet anders dan overgaan tot minimaal geweld, inclusief het gebruik van echte kogels', zegt Louis Lau, de woordvoerder van de politie, in een video die via Facebook werd verspreid. Tot nu toe zette de politie vooral traangas en waterkanonnen in tegen de betogers.

De voormalige Britse kolonie kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De demonstranten protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud