Politie raakt zwaar slaags met betogers op luchthaven Hongkong

Op de luchthaven van Hongkong raakte de oproerpolitie dinsdagavond slaags met demonstranten. ©REUTERS

Voor de tweede dag op rij viel het vliegverkeer stil door het almaar escalerende protest in de Britse ex-kolonie.

In en om de luchthaven van Hongkong kwam het dinsdagavond tot zware gewelddadige confrontaties tussen de ordediensten en manifestanten. De situatie ontaardde nadat medisch personeel een gewonde had weggevoerd uit het luchthavengebouw.

Daarop blokkeerden demonstranten politiewagens in de buurt van het vliegveld. De actie zette de oproerpolitie ertoe aan de aankomsthal binnen te dringen, gewapend met pepperspray en wapenstokken.

De operatie kwam er nadat de luchthavenautoriteiten van een van de drukste luchthavens ter wereld voor de tweede dag een groot deel van de vluchten had moeten schrappen omdat duizenden betogers de gebouwen binnengedrongen waren.

Grimmiger

De protesten, die tien weken geleden begonnen, nemen een steeds grimmiger karakter aan. Steeds vaker komt het tot gewelddadige incidenten tussen de politie en de demonstranten. 

De aandelenmarkt van Hongkong viel dinsdag terug tot het laagste niveau in zeven maanden.

De escalatie van het conflict baart de internationale gemeenschap zorgen. Dinsdag riepen de Verenigde Naties de autoriteiten van Hongkong nog op de politie tot terughoudendheid aan te sporen. Ze dringen ook aan op een onderzoek naar het politieoptreden.

De beelden van gestrande reizigers en geweldscènes gaan de wereld rond en bezoedelen het imago van de financiële hub van Azië. Toeristen blijven weg, bedrijven zien hun inkomsten dalen en investeerders kijken voorlopig de kat uit de boom.

Het conflict heeft ook een impact op de financiële markten. De aandelenmarkt van Hongkong viel dinsdag terug tot het laagste niveau in zeven maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud