nieuwsanalyse

Pompeuze ontvangst Trump verdoezelt handelsgeschillen tussen VS en India

De Amerikaanse president Donald Trump kreeg maandag een warm welkom in India.

Tot groot jolijt van Donald Trump rolt India dezer dagen de rode loper uit voor de Amerikaanse president. Maar voorbij het bombastische onthaal sluimeren handelsspanningen.

Donald Trump blijft zelden onbewogen onder uiterlijk vertoon. Hoe pompeuzer de pracht en praal, hoe meer de Amerikaanse president in zijn nopjes is. Dat is de voorbije drie jaar meer dan eens gebleken. 

Die hang naar splendeur is ook Narendra Modi niet ontgaan. Dus haalde de Indiase premier de voorbije weken alles uit de kast om het zijn Amerikaanse gast tijdens diens staatsbezoek naar de zin te maken. 

In Ahmedabad, Modi's politieke thuisbasis en Trumps eerste halte op de tweedaagse trip, kregen de straten een nieuwe laag asfalt en de gebouwen een lik verf. Een ruim 180 meter lange muur verrees om een sloppenwijk weg te moffelen en immense posters van de Amerikaanse president doken op in het straatbeeld.

Gespannen relatie

Het eerste hoogtepunt van het bezoek beleefde Trump maandag. Zowat 110.000 Indiërs zakten af naar het cricketstadion van Ahmedabab voor een meeting met de leiders van de twee grootste democratieën ter wereld. 'Namasté Trump. Hallo Trump', joelden de uitzinnige Indiërs. 

Er liggen voor ruim 3 miljard dollar defensiecontracten voor het rapen.
Donald Trump
Amerikaanse president

De pompeuze ontvangst verdoezelt een veel gespannener relatie. Trumps 'America First'-beleid botste de voorbije jaren meer dan eens met Modi's 'Make in India'-strategie.

In de Indiase premier zou de Amerikaan wel eens zijn gelijke gevonden kunnen hebben als het over protectionistische reflexen gaat. Net als Trump hengelt Modi al jaren naar de stem van landbouwers en fabrieksarbeiders door met tarieven en quota een verdedigingswal op te trekken rond die sectoren, deels om een vloedgolf aan goedkope Chinese import af te slaan.

Die strategie zet de landen op ramkoers. De Verenigde Staten dringen aan op een betere toegang tot de Indiase zuivel- en pluimveemarkt. Ze willen ook medische apparatuur gemakkelijker kunnen slijten.

Minihandelsdeal

In een poging New Delhi tot meer inschikkelijkheid te dwingen legde Trump Indiaas aluminium en staal in 2018 invoertarieven op. De maatregel deed de op twee na grootste staalproducent ter wereld pijn. De uitvoer kelderde met bijna de helft. Vorig jaar voerde Trump heffingen in op bijna 6 miljard dollar goederen die India tot dan belastingvrij kon exporteren naar de VS.

110.000
uitzinnige Indiërs
Zowat 110.000 Indiërs zakten af naar het cricketstadion van Ahmedabab voor een meeting met de leiders van de twee grootste democratieën ter wereld. 'Namasté Trump. Hallo Trump', joelden de uitzinnige Indiërs.

De afgelopen maanden vonden intense onderhandelingen plaats om een doorbraak te forceren in het handelsdossier. Maar zelfs een minihandelsdeal lijkt nog niet binnen handbereik. 'Het wordt wellicht wachten tot na de Amerikaanse presidentverkiezingen', klinkt het op het Witte Huis.

In het beste geval keert Trump later deze week met enkele defensiedeals terug naar Washington. 'Er liggen voor ruim 3 miljard dollar contracten voor het rapen', zei de president maandag. India zou onder meer op het punt staan helikopters te kopen van Lockheed Martin. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud