Pranab Mukherjee verkozen tot nieuwe president van India

Foto AFP/Prakash Singh

De vroegere minister van Financiën Pranab Mukherjee is het nieuwe staatshoofd van India.

Bij de stemmentelling van zondag verzekerde de kandidaat van de regerende Congrespartij zich zoals verwacht van de meerderheid. Volgens kiesvoorzitter VK Agnihotri kreeg Mukherjee 69 procent van de stemmen. Donderdag hadden in een geheime stemming 776 afgevaardigden uit het Hoger- en Lagerhuis in de hoofdstad New Delhi en de 4.120 volksvertegenwoordigers uit de regionale parlementen het nieuwe staatshoofd gekozen. Mukherjee zal woensdag het ambt overnemen.

De 76-jarige politicus had één tegenkandidaat. De voormalige parlementsvoorzitter Purno Agitok Sangma werd door de belangrijkste oppositiepartijen gesteund. De zetelende presidente Pratibha Patil was geen kandidaat meer. Ze was vijf jaar geleden als eerste vrouw in de hoogste staatsfunctie verkozen.

Het Indiase staatshoofd neemt weliswaar hoofdzakelijk ceremoniële functies waar, maar in politieke crisissituaties speelt hij wel degelijk een belangrijke rol. Bij verkiezingsresultaten met onduidelijke meerderheidsverhoudingen beslist bijvoorbeeld de president, wie hij met de regeringsvorming belast.

De regerende Congrespartij hoopt volgens analisten dat de verkiezing van Mukherjee het aangeslagen imago van de partij weer zal oppoetsen. Een reeks van corruptieschandalen en een stilstand in de hervormingen van de economische politiek hebben het vertrouwen van de kiezers in de partij aan het wankelen gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud