Prodemocratische krant van Hongkongse dissident Jimmy Lai stopt ermee

De Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai bij een het logo van zijn krant Apple Daily. ©AFP

Na een grootschalige politieactie met verstrekkende gevolgen valt het doek over Apple Daily, de bekende prodemocratische krant in Hongkong. Het laatste gedrukte nummer verschijnt donderdag, meldt uitgever Next Digital.

Waar Mark Simon, de belangrijkste adviseur van de Apple Daily-eigenaar en mediamagnaat Jimmy Lai, maandag voor waarschuwde, is uitgekomen. 'De krant ligt nu nog in de kiosken, maar het is een kwestie van dagen voor die er niet meer zal liggen', zei hij voor een vergadering van de raad van bestuur. Die besliste woensdag dat de regeringskritische tabloid definitief verdwijnt.

Alles heeft te maken met de inval op de redactie vorige week. Met veel machtsvertoon werden de uitgever, de hoofdredacteur en drie directeurs donderdag opgepakt omdat ze de beruchte veiligheidswet in Hongkong zouden hebben overtreden. Die werd vorig jaar doorgeduwd door Peking en stelt onder meer het streven naar onafhankelijkheid strafbaar. Eigenaar Jimmy Lai zit op basis van die wet een celstraf uit.

Lonen betalen

Behalve de arrestaties, die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk 'een aantasting van de persvrijheid' noemen, bevroren de autoriteiten ook alle activa van de krant. Daardoor kan Apple Daily zijn 600 journalisten niet meer betalen en is een sluiting onafwendbaar. 'Dank aan alle lezers, abonnees, adverteerders en inwoners van Hongkong voor 26 jaar aan liefde en steun. Hier nemen we afscheid, zorg goed voor jezelf', staat te lezen op de website.

De stopzetting betekent een nieuwe klap voor de vrijheid van meningsuiting in de voormalige Britse kroonkolonie, die almaar meer in de greep van China raakt. Regeringsleidster Carrie Lam liet zich eerder deze week nog ontvallen dat het niet de taak van de media in Hongkong is om de regering te 'ondermijnen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud