Regerend staatshoofd Tsai Ing-wen kondigt overwinning aan in Taiwan

Presidente Tsai Ing-wen. ©EPA

In Taiwan heeft Tsai Ing-wen, het zittend staatshoofd, zaterdag de overwinning geclaimd van de presidentsverkiezingen.

'Taiwan heeft de wereld laten zien hoeveel we van onze vrije en democratische manier van leven en onze natie houden', vertelde Tsai tijdens haar overwinningsspeech. Ze had meteen een duidelijke boodschap voor China: 'Onze regering zal niet toegeven aan bedreigingen van Peking.'

Zowat 19 miljoen inwoners trokken zaterdag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen op het eiland. De relaties met China wierpen opnieuw hun schaduw over de stembusgang. Tijdens de vorige ambtstermijn van de uittredende presidente stelde de regering van de Chinese president Xi Jinping zich openlijk agressief op tegen Taiwan. China, dat Taiwan als een opstandige provincie beschouwt, is de grootste handelspartner van het eiland maar weigerde vaak om in overleg te treden.

Daarnaast formuleerde Peking meermaals bedreigingen aan het adres van Taipei, schroefde het militaire oefeningen in de buurt van het eiland op en voerde het beperkingen op economische en culturele betrekkingen in. Zo beperkte de Chinese regering onder meer het toegelaten aantal toeristen. China wordt er ook van beschuldigd achter desinformatiecampagnes op het internet te zitten en de campagne van de pro-Chinese kandidaat Han massaal te financieren, wat die laatste ontkent.

Averechts

Pekings aanhoudende drukcampagne heeft echter het averechtse effect gehad. Het lijkt er immers op dat de huidige presidente - wier carrière ruim een jaar geleden haar beste tijd gehad leek te hebben - op weg is om met haar pro-Taiwanese campagne een tweede en laatste ambtstermijn binnen te halen. Volgens gedeeltelijke resultaten zou de 63-jarige Tsai Ing-wen ongeveer 57 procent van de stemmen halen. Haar grootste uitdager, de 62-jarige Han Kuo-yu van de pro-Chinese KMT, heeft zijn nederlaag toegegeven en Ing-wen al gefeliciteerd.

In haar overwinningsspeech liet Tsai Ing-wen zaterdag weten dat Taiwan niet zal toegeven aan bedreigingen van China. "Bilaterale relaties zijn gebaseerd op vier principes: vrede, gelijkheid, democratie en dialoog. Ik roep Peking op om te begrijpen dat Taiwan en zijn democratisch verkozen regering niet zal toegeven aan bedreigingen en intimidatie. Taiwan heeft de wereld laten zien hoeveel we van onze vrije en democratische manier van leven en onze natie houden."

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud