opmerkelijk

Renovatieproject van 1,5 miljard zet kwaad bloed in India

©ISOPIX

Critici verwijten de Indiase premier Narendra Modi grootheidswaanzin nu hij midden in een zware coronastorm doorzet met een 1,5 miljard euro kostende renovatie van het parlementsgebouw.

'Keizer Nero wachtte tenminste tot het vuur geblust was om zijn paleis te bouwen. Modi wacht niet eens tot de brandstapels zijn gedoofd.' Op de Indiase sociale media is opschudding ontstaan over de plannen van premier Narendra Modi om door te duwen met de renovatie van het parlementsgebouw.

Terwijl India overspoeld wordt door een tweede coronagolf, ziekenhuizen om zuurstof smeken en dagelijks meer dan 3.000 Indiërs aan Covid-19 sterven, heeft Modi de opknapbeurt als een 'essentiële dienst' bestempeld. Daardoor kunnen de werken doorgaan, terwijl elders in het land de werven stilliggen.

Hoeveel meer moet dit land nog betalen voor deze grootheidswaanzin?
Yashwant Sinha
Indiase oud-minister van Financiën

De renovatie, inclusief een nieuwe woning voor de premier, heeft een stevig prijskaartje van 1,5 miljard euro. Critici werpen op dat dat geld elders beter dienst kan doen en vrezen nieuwe corona-uitbraken. Aan het project werken zo'n 47.000 arbeiders, die dagelijks en masse naar de werf verscheept worden. Twee burgers zijn naar het hooggerechtshof getrokken om de bouw te laten stilleggen.

Grootheidswaanzin

Onder meer de voormalige minister van Financiën Yashwant Sinha is scherp voor Modi. 'Is hij gek? Zouden we niet beter ziekenhuizen bouwen? Hoeveel meer moet dit land nog betalen voor deze grootheidswaanzin?', schreef hij op Twitter. Oppositieleider Rahul Ghandi noemde Modi's ego 'belangrijker dan de levens van de Indiërs'.

Modi krijgt veel kritiek voor zijn aanpak van de tweede coronagolf. Hoewel de besmettingen stegen, liet hij grote religieuze festivals toe en bleef hij politieke bijeenkomsten houden. Daardoor liep de situatie helemaal uit de hand en groeide India snel uit tot een coronabroeihaard, met intussen meer dan 400.000 besmettingen per dag.

De uitbraak gaf een deuk aan de populariteit van de premier, die daalde van 74 procent eind maart tot 65 procent eind mei, de laagste score in jaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud