Reuters-journalisten blijven in Myanmarese cel

Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo. ©EPA

Wa Lone en Kyaw Soe Oo zijn ook in beroep tot zeven jaar cel veroordeeld omdat ze staatsgeheimen geschonden zouden hebben.

De twee Myanmarese verslaggevers van het Canadees-Britse persbureau Reuters zijn vrijdag in beroep opnieuw veroordeeld tot zeven jaar cel omdat ze staatsgeheimen geschonden zouden hebben. Het duo zit sinds december 2017 vast en zou tijdens het verhoor gemarteld zijn.

Het verdict in eerste aanleg was niet verkeerd en conform de geldende wetten. We hebben dus beslist het beroep te verwerpen.
Aung Naing
Rechter

'Het verdict in eerste aanleg was niet verkeerd en conform de geldende wetten. We hebben daarom beslist het beroep te verwerpen', zei rechter Aung Naing in een gerechtszaal bomvol journalisten en diplomaten.

In de val gelokt

Volgens de advocaten van de 32-jarige Wa Lone en de 28-jarige Kyaw Soe Oo, die vorig jaar uitgeroepen werden tot Time Persoonlijkheid van het Jaar, werden de twee in de val gelokt. Ze overwegen naar het hooggerechtshof te trekken.

Tijdens hun onderzoek naar het geweld tegen de Rohingya-moslimminderheid in Myanmar nodigde een politieofficier de twee uit voor een etentje, waarbij hij hun officiële documenten overhandigde. Niet veel later werden de journalisten opgepakt omdat ze staatsgeheimen zouden hebben gestolen.  

Zuivering

De Europese ambassadeur in Myanmar, Kristian Schmidt, riep op de journalisten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. 'We zeggen al van in het begin dat ze niet schuldig zijn aan verraad', zei hij. Volgens de hoofdredacteur van Reuters, Stephen J. Adler, blijven de journalisten maar voor één reden in de gevangenis: 'De machthebbers willen de waarheid het zwijgen opleggen.'

De uitspraak in beroep zal de spanning tussen de internationale gemeenschap en Myanmar alleen maar doen toenemen. Het overwegend boeddhistische Myanmar en zijn regeringsleidster Aung San Suu Kyi, die in 1991 nog de Nobelprijs voor de Vrede won, krijgen al geruime tijd kritiek wegens de repressie van de Rohingya. Door het optreden van de Myanmarese militairen sloegen meer dan 700.000 leden van de moslimminderheid op de vlucht naar het buurland Bangladesh. De Verenigde Naties veroordeelden het geweld al als etnische zuivering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect