Advertentie

Rohani wint verrassend sterk in Iran

Iraanse vrouwen met hun paspoort klaar om te stemmen ©AFP

Huidig president Rohani mag zichzelf opvolgen als president van Iran. Hij behaalde 57 procent van de stemmen. Veel meer dan werd verwacht.

In de Iraanse presidentsverkiezingen heeft huidig president Hassan Rohani 57 procent van de stemmen gehaald. Het is een verrassend sterke uitslag. In opiniepeilingen kreeg hij voor de eerste ronde maar 40 procent van de stemmen en werd door velen een tweede stemronde verwacht. Die is dus niet nodig.

Zijn voornaamste uitdager Ebrahim Raisi 38,3 procent. De resterende 4 procent zijn voor twee onbekende kandidaten of zijn ongeldige stemmen. Rohani behaalde in totaal 23,5 miljoen stemmen', meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken.

President Rohani ©AFP

De als een gematigde kandidaat beschouwde Rohani (68) sloot met de internationale gemeenschap een historisch nucleair akkoord, wat leidde tot een gedeeltelijke opheffing van de internationale sancties tegen het land. Dat deed de Iraanse olie weer op de internationale markten stromen.

Rohani kan nu beginnen aan zijn tweede en laatste mandaat van vier jaar. In een toespraak op de Iraanse televisie zei Rohani 'dat het Iraanse volk het spoor het gekozen van de verstandhouding met de wereld, ver van het extremisme'.  

 

Verlies voor de conservatieve ayatolla's

Rohani's tegenstander Raisi had de steun van de machtige, conservatieve ayatollahs en van de 77-jarige aartsconservatieve Hoge Leider Ayatollah Ali Khamenei. De stembusgang werd daardoor een referendum over Rohani's hervormingsgezinde koers die meer openheid wil naar het westen. Met deze uitkomst van de verkiezingen is duidelijk dat Rohani die koers kan verderzetten.

Raisi is een clericus die in 1988 lid was van een vierkoppig tribunaal dat duizenden opposanten ter dood veroordeelde. Hij had ook de steun van de in Iran machtige Revolutionaire Garde - een 120.000 man sterk elitekorps dat losstaat van het Iraanse leger en buiten alle parlementaire controle valt.

Die garde zit in alle staatsbedrijven en controleert volgens goede bronnen 70 procent van de handel in land, inclusief de handel in alcoholische dranken, ook als zijn die officieel verboden. Ze zou ook een 3 miljoen paramilitaire vrijwilligers telden die in vredestijd optreden als zedenpolitie.

Op een verkiezingsrally zei Rohani dat hij 'verbaasd' was over zijn tegenstanders 'die nu praten over de vrijheid van meningsuiting' terwijl ze zelf 'tongen hebben uitgesneden en monden hebben dichtgenaaid'.

De overwinning is een tegenslag voor de hardliners in Iran die niet echt tuk zijn op het meer open beleid dat Rohani wereldwijd wil voeren.

Drie kwart ging stemmen

Bijna drie kwart van de stemgerechtigde Iraniërs - of circa 41,2 miljoen - ging stemmen, vergelijkbaar met de opkomst in 2013. Toen haalde Rohani nipt de helft van de stemmen. Hij kwam toen wel uit tegen een conservatief kamp dat verdeeld was over verschillende kandidaten - de huidige president haalde toen ruim 12 miljoen stemmen meer binnen dan zijn dichtste rivaal.

Raisi's nederlaag is al het derde verlies van de aartsconservatieven in vier jaar tijd. Na de presidentsverkiezingen van 2013 moesten ze ook bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar de duimen leggen voor de hervormingsgezinden en de gematigde conservatieven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud