Rusland lanceert Euraziatisch handelsblok

Poetin samen met zijn Kazachse en Wit-Russische collega. ©REUTERS

Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan vormen sinds donderdag de 'Euraziatische Economische Unie'. De drie landen zetten hun handtekening onder de vorming van een handelsblok dat moet kunnen concurreren met de Europese Unie en China.

Om de gekende redenen was Oekraïne niet op de afspraak aanwezig donderdag bij de vorming van de 'Euraziatische Economische Unie'. Rusland hengelde er eind vorig jaar nog naar om ook Oekraïne aan boord te hijsen van het nieuwe handelsblok. Onder de Russischgezinde Oekraïense president Viktor Janoekovitsj leek het land daar nog op in te gaan, maar met de recente koerswending van Oekraïne viel die poging in duigen. 

Het deed weinig af aan het 'historisch' karakter van de ondertekening. De Russische president Vladimir Poetin noemde de verdere economische samenwerking tussen de drie landen een 'echte mijlpaal'. Rusland, Wit-Rusland en en Kazachstan vormden al sinds 2010 een douane-unie, maar gaan dat verband nu verder uitdiepen. De drie landen zullen een regionale markt vormen met 170 miljoen potentiële consumenten en een geaggregeerd bruto binnenlands product van 2.700 miljard dollar. 

Sleutelsectoren

Concreet zullen de drie landen hun economisch beleid in enkele sleutelsectoren op elkaar afstemmen. Welke sectoren dat precies zijn, werd niet prijsgegeven, maar naar alle waarschijnlijkheid gaat dat alleszins over het energiebeleid. Zowel Rusland als Kazachstan zijn belangrijke olieproducerende wereldspelers. Verder zullen de drie landen ook de grenzen verder opensmijten voor goederen, diensten, kapitaal en personen. 

Poetin ontkende dat hij met de ontwikkeling van dit handelsblok de gedachte aan de Sovjet-Unie opnieuw wil oproepen. Toch is het duidelijk dat Poetin met dit handelsblok de concurrentie wil aangaan met de Europese Unie en Azië. Met dit blok wil hij 'op grote schaal handel naar zich toe trekken van zowel Europa als Azië'. Ook de Kazachse president Nursultan Nazarbayev mikt met het handelsblok op 'zowel west als oost'. 

Maar om die ambitie helemaal waar te maken, hopen de drie handelspartners nog op de toetreding van andere voormalige Sovjetrepublieken. Oekraïne valt daarbij dus al uit de boot. De nieuw verkozen Oekraïense president Peter Porosjenko maakte al duidelijk na zijn inauguratie dat zijn land het associatieakkoord met de Europese Unie tekent. Maar Armenië en Kirgizië staan wel te popelen om het Russische kamp te vervoegen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud