Rusland op weg naar eerste recessie sinds 2009

©Bloomberg

Voor de Russische economie dreigt in 2015 een krimp van 0,8 procent. Dat zegt viceminister van Economie Alexei Vedev. Het zou gaan om de eerste recessie in vijf jaar.

Viceminister van Economie Alexei Vedev moet de groeiverwachting voor de Russische economie in 2015 drastisch omgooien. In plaats van de eerder voorspelde groei van 1,2 procent, zal het Russische bruto binnenlandse product (bbp) naar alle waarschijnlijkheid krimpen met 0,8 procent. Het gaat om de eerste recessie sinds de economische dip van 2009.

De oorzaak van die economische malaise is niet ver te zoeken. De economische en andere diplomatieke sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten uitvaardigden tegen Rusland naar aanleiding van het Oekraïense conflict zorgen voor een forse kapitaalvlucht. Dit jaar zal ongeveer 125 miljard dollar (ongeveer 100 miljard euro) uit de Russische economie wegstromen. Dat bedrag ligt hoger dan het eerder geschatte 100 miljard dollar of 80 miljard euro. In 2015 zou nog eens 72 miljard euro de Russische economie de rug keren. 

Naast de sancties zet ook de kelderende olieprijs Rusland het mes op de keel. Bij de uitwerking van de begroting voor 2015 ging Rusland, 's werelds grootste energie-exporteur, uit van een olieprijs van 96 dollar per vat. De olieprijs is door een kibbelend OPEC-kartel sinds juni al 40 procent lager gegaan: het zwarte goud noteert ongeveer aan 72 dollar per vat. De zakenkrant Financial Times becijferde dat Rusland een olieprijs van 100 à 110 dollar nodig heeft om de begroting sluitend te houden. Ook Deutsche Bank hanteert dat cijfer. 

Beleggers lopen door die combinatie van factoren dan ook massaal weg uit Rusland. De roebel  kreeg maandag al een klap van 6 procent, wat overeenkomt met de schok uit 1998De Russen moeten voor 1 euro nu meer dan 65 roebel betalen, tegenover 45 à 50 eerder dit jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud