San Suu Kyi: 'Provoceer tegenstanders niet'

©EPA

Na de vreedzame parlementsverkiezingen in Myanmar heeft Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi haar aanhangers opgeroepen terughoudend te zijn terwijl de stemmen nog worden geteld. Haar partij heeft de eerste vrije verkiezingen in Myanmar in een kwarteeuw waarschijnlijk stevig gewonnen.

De politica zei dat haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) waarschijnlijk goede resultaten heeft geboekt, maar dat nog niet op de zaken vooruit moet worden gelopen. Een woordvoerder van de partij zegt uit te gaan van 80 procent van het aantal zetels.

De verkiezingen van zondag waren historisch. Het was voor het eerst in 25 jaar dat in Myanmar (het vroegere Birma) vrije verkiezingen waren. De voorlopige uitslag wordt pas in de loop van maandag verwacht en de definitieve resultaten komen mogelijk pas dinsdag. 'Blijf vredig en kalm. De winnaar moet nederig zijn en de tegenstander niet provoceren', zei de zeventigjarige Aung San Suu Kyi maandag. 'Het is nog te vroeg om onze kandidaten te feliciteren, maar we hebben zeker al een idee welke kant het op gaat.'

Myanmar is jarenlang een militaire dictatuur geweest, maar de laatste jaren is het leger minder streng. Sinds 2011 is de door het leger gesteunde regeringspartij USDP aan de macht. Zo'n 30 miljoen mensen mochten zondag een nieuw parlement kiezen. Naar verwachting heeft de NLD de meeste stemmen gekregen. .

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud