'Saoedisch commando vermoordde kritische journalist in Turkije'

Betogers houden foto's van de vermiste journalist Jamal Khashoggi vast tijdens een protest voor het Saoedische consulaat in Istanboel. ©AFP

Een 15-koppig doodseskader zou de journalist Jamal Khashoggi vermoord hebben in het Saoedisch consulaat in Istanboel. Riyad ontkent de beschuldigingen.

De mogelijke moord op een Saoedische journalist in het consulaat in Istanboel beheerst de Turks-Saoedische relaties. Khashoggi, een criticus van het regime in Riyad, ging op 2 oktober het consulaat binnen om zijn scheiding te regelen, maar kwam er niet meer buiten.

Volgens Turkije werd hij vermoord en werd zijn lichaam later verplaatst. Het baseert zich op informatie van de politie en de inlichtingendiensten, die beelden van beveiligingscamera's bekeken en met informanten spraken. 

Een moordcommando van 15 Saoedi's zou een cruciale rol gespeeld hebben in de verdwijning. Het werd op 2 oktober aan het consulaat gespot en zou dezelfde dag naar Riyad zijn teruggekeerd.

Een moordcommando van 15 Saoedi's zou een cruciale rol in de verdwijning gespeeld hebben.

Een adviseur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei aan CNN Turk dat Khashoggi vermoord werd. Eerder zei hij al dat de journalist het consulaat 'niet op een normale manier verlaten had'.

Hij wees erop dat op camerabeelden te zien is hoe Khashoggi het consulaat binnengaat, maar niet dat hij het gebouw verlaat. Volgens de Britse zender BBC zou zijn verloofde buiten elf uur vergeefs op hem hebben gewacht.

De Turkse president was zondag voorzichtiger in zijn bewoordingen. Hij zei nog altijd op een positieve uitkomst te hopen. Turkije vroeg maandag toestemming om het consulaat te doorzoeken.

Getroebleerd

De Turkse beschuldigingen zetten de relatie met Saoedi-Arabië op scherp. Riyad ontkent alles. Volgens kroonprins Mohammed bin Salman heeft de journalist het consulaat wel degelijk verlaten.

In een interview met Bloomberg bood hij de Turken aan een kijkje te komen nemen in het gebouw. Hij bevestigde ook dat een 'veiligheidsdelegatie' naar Istanboel was afgezakt, maar ontkende dat die iets met de verdwijning te maken had.

De relatie tussen Turkije en Saoedi-Arabië is al wat getroebleerd, onder meer door de steun van Turkije aan Qatar, de toenaderingspogingen tot de Saoedische aartsvijand Iran, en zijn nauwe banden met het Moslimbroederschap, dat de Saoedi's als terroristische organisatie beschouwen. Als Khashoggi echt vermoord is, is dat het grootste diplomatieke incident ooit tussen beide landen.

Als Khashoggi echt vermoord is, is dat het grootste diplomatieke incident ooit tussen beide landen.

Arabische talkshows

Khashoggi, die al een jaar in ballingschap in de Verenigde Staten leefde, was vroeger een belangrijke adviseur van het Saoedische koningshuis. Hij viel uit de gratie door zijn kritiek op Bin Salman.

De kroonprins voerde een rist hervormingen door, zoals de afschaffing van het rijverbod voor vrouwen, maar bleef tegelijk tientallen mensenrechtenactivisten en intellectuelen arresteren. Dat leidde tot heel wat kritiek van mensenrechtenorganisaties. Khashoggi mocht niet langer twitteren of zijn columns publiceren en vertrok daarom naar de Verenigde Staten.

Daar schreef hij columns voor The Washington Post, waarin hij zich vernietigend uitsprak over de Saoedische politiek tegenover Qatar en Canada, de oorlog in Jemen en strafexpedities tegen mensen met een afwijkende mening. Hij was ook een graag geziene gast in Arabische en westerse talkshows. Uit protest tegen zijn verdwijning publiceerde The Washington Post vrijdag een lege column.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud