Scherpe Amerikaanse waarschuwing aan China

Chuck Hagel praat met de Chinese luitenant-generaal Wang Guanzhong ©REUTERS

De Verenigde Staten hebben China in niet mis te verstane bewoordingen gewaarschuwd dat het land moet stoppen met zijn ‘destabiliserende acties’ in Azië. Onder meer de manier waarop Peking zijn kleine buur Vietnam aanpakt in de Zuid-Chinese Zee, kan voor Washington duidelijk niet door de beugel.

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei op een forum over veiligheid in de regio Azië/Stille Oceaan dat de Verenigde Staten blijven vasthouden aan het bewaren van het geopolitieke evenwicht in de regio en dat ze ‘niet de andere kant zullen uitkijken als fundamentele principes van de internationale orde worden uitgedaagd’.

Hagel verwees tijdens de Shangri-La Dialogue in Singapore naar de ‘destabiliserende unilaterale acties’ die China heeft ondernomen om zijn aanspraken in de Zuid-Chinese Zee kracht bij te zetten. De voorbije weken liepen de spanningen tussen Vietnam en China hoog op nadat Peking een booreiland had gepositioneerd in de buurt van de Paracel-eilanden. De twee landen ruziën al enkele decennia over het zeggenschap over die eilanden, waarvan de ondergrond rijk zou zijn aan olie. Het conflict leidde in Vietnam tot een regelrechte hetze tegen alles wat Chinees was en heel wat Chinezen zijn intussen het land ontvlucht.

Volgens Hagel spreken de VS zich niet uit over de territoriale aanspraken in de regio, maar hij beklemmtoonde wel dat hij niet zal dulden dat ‘intimidatie, dwang of dreiging met geweld’ wordt gebruikt om deze aanspraken kracht bij te zetten.

Verbaasd

Hager besprak de kwestie later met de tweede man van het Chinese leger, luitenant-generaal Wang Guanzhong. Die toonde zich verbaasd over de Amerikaanse waarschuwing, maar wist de openhartigheid te waarderen.

Vanuit Peking reageerde ook president Xi Jinping. Hij betoogde dat China geen agressieve actie zou ondernemen in de Zuid-Chinese Zee, maar wel acties van anderen zou beantwoorden.

Onodera

Intussen is ook Japan bezorgd. Defensieminister Itsunori Onodera vindt het spijtig dat er ‘veiligheidszorgen’ zijn in de Oost- en Zuid-Chinese Zeeën. ‘Japan zowel als alle betrokken partijen moeten de heersende wetten handhaven en nooit trachten om het status quo met geweld unilateraal te veranderen.’

China claimt bijna de volledige Zuid-Chinese Zee wegens haar olie- en gasrijkdommen. De aanspraken van andere landen in de regio – Taiwan, Brunei, Vietnam, de Filippijnen en Maleisië – worden daarbij grotendeels genegeerd. Japan en China betwisten elkaar dan weer een groepje eilanden in de Oost-Chinese Zee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud