Advertentie
opmerkelijk

Schuilkelders populair in Japan door Noord-Koreaanse raketdreiging

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dreef de jongste tijd het aantal rakettests de hoogte in. ©EPA

De Japanners hebben de afgelopen tijd meer nucleaire schuilkelders en luchtfilters tegen gifgas besteld, uit vrees voor Noord-Korea.

Sinds de spanningen met Noord-Korea verder oplopen, houdt de Japanse bevolking meer en meer rekening met een aanval. Nu de Japanse premier Shinzo Abe verklaard heeft dat de Noord-Koreanen Japan kunnen bereiken met het zenuwgas sarin, groeit de vraag naar schuilkelders.

De Japanse premier Shinzo Abe waarschuwt dat de Noord-Koreanen een gifgasaanval op Japan kunnen uitvoeren. ©REUTERS

Een bedrijf in het westen van Japan dat nucleaire schuilkelders bouwt onder huizen, heeft deze maand alleen al meer bestellingen (8) gekregen dan in een volledig normaal jaar (6).

Hetzelfde bedrijf, Oribe Seiki Seisakusho, verkoopt ook luchtfilters tegen radioactieve en giftige lucht. Die filters, gemaakt in Zwitserland, kosten 620.000 yen (5.176 euro) voor zes mensen en 1,7 miljoen yen (14.193 euro) voor dertien. Alle vijftig filters zijn intussen uitverkocht en het bedrijf probeert er meer in te kopen.

Spanningen

De jongste weken lopen de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde staten en hun bondgenoten zoals Japan en Zuid-Korea steeds hoger op. Het communistische land van dictator Kim Jong-un testte een aantal raketten, waarop de VS reageerden door een vliegdekschip richting Noord-Korea te sturen.

Eerder dreigde de Amerikaanse president Donald Trump er al mee om unilaterale militaire actie te ondernemen tegen Noord-Korea als het nog meer raketten zou testen. Er wordt van uitgegaan dat Noord-Korea binnen enkele jaren een intercontinentale raket zal ontwikkelen met een nucleaire bom die de westkust van de VS kan bereiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud