Advertentie

Situatie rond Noord-Korea bereikt ‘crisispunt'

Niets lijkt dezer dagen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un te kunnen stoppen. ©AFP

Terwijl de Verenigde Naties extra druk zetten met ongeziene straffen voor het regime, dreigt dictator Kim Jong-un opnieuw met een nucleaire aanval. In gesprekken is hij niet geïnteresseerd.

Niets lijkt dezer dagen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un te kunnen stoppen in zijn kruisvaart tegen het de Verenigde Staten en het Westen. Maandag dreigde zijn regime weer met wraakacties. ‘We hebben de wereld getoond dat het hele Amerikaanse vasteland binnen ons vuurbereik ligt’, luidde het. ‘We zijn klaar om de VS een les te leren.’

De dictator reageerde daarmee op verregaande sancties de VN het voorbije weekend hadden opgelegd. De lidstaten hadden unaniem gestemd voor een resolutie die de Noord-Koreaanse export serieus aan banden legt. Concreet mag Pyongyang geen steenkool, zeevruchten en verschillende ertsen meer uitvoeren. Dat zal het land jaarlijks een miljard dollar kosten. Daarmee valt in een klap een derde van de nationale jaarlijkse inkomsten weg.

Het nucleaire programma is onze rechtmatige vorm van de defensie.
Ri Yong Ho
Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken

Opvallend was dat ook Peking, Noord-Korea’s belangrijkste bondgenoot, zich mee achter de verregaande sancties schaarde. Het Koreaanse schiereiland ‘staat dicht bij een crisispunt’, argumenteerde de Chinese minister voor Buitenlandse Zaken de Chinese bocht.

Volgens Wang zijn de straffen ditmaal ‘noodzakelijk’, maar ‘niet het ultieme doel’. China wil met de sancties Kim Jong-un in andere woorden niet pijnigen, maar wel rond de tafel krijgen voor gesprekken over het nucleaire programma.

Pyongyang wil van geen wijken weten

De vraag is maar of dat gaat lukken. Het geïsoleerde regime toonde maandag absoluut geen bereidheid tot toenadering. Het noemde de sancties een ‘zware overschrijding van de Noord-Koreaanse soevereiniteit’. Het regime opperde ook dat ‘zijn nucleaire wapens of ballistische raketten nooit ter discussie zullen staan’

In totaal vuurde Noord-Korea nu al veertien testraketten af dit jaar, waarvan twee langeafstandsraketten.

Op een top van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) in Manilla zei de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho maandag dat Pyongyang zich het nucleaire programma toe-eigent als ‘een rechtmatige vorm van de defensie’.

In totaal vuurde Noord-Korea nu al veertien testraketten af dit jaar, waarvan twee langeafstandsraketten. De kans lijkt zo steeds groter dat het regime op termijn de Verenigde Staten zal kunnen treffen. De laatste raket die Pyongyang testte, een Hwasong-14, kan in principe een afstand van 6.700 kilometer overbruggen. Daarmee liggen Alaska en Hawaii binnen bereik.  

Pyongyang wil niet praten

De crisis lijkt zo muurvast te zitten. Ook een poging van buurland Zuid-Korea om een uitweg te zoeken, liep spaak op de top in Manilla. De ministers van Buitenlandse Zaken van Noord- en Zuid-Korea hadden er uitzonderlijk wel een kort gesprek, maar een uitnodiging voor verdere gesprekken deed de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken af als ‘onoprecht’.

Zuid-Korea's nieuwe president, Moon Jae-in, had bij zijn verkiezing nochtans duidelijk gemaakt dat hij mikt op een diplomatieke uitweg uit het conflict. Hij is bereid zelf naar Pyongyang te trekken, zei hij eerder dit jaar.

Moon belde maandag met de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens een communiqué zijn de twee het eens dat ‘er een ernstige en groeiende bedreiging is voor de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan.’ Eind augustus voeren Zuid-Korea en de VS zoals gepland een gezamenlijke militaire oefening uit.

Beide landen laten Kim Jong-un wel verstaan dat de deur voor een diplomatieke uitweg open blijft. ‘Als de omstandigheden goed zitten, kunnen we nog altijd neerzitten en een dialoog hebben’, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. ‘Het beste signaal dat Noord-Korea ons kan geven dat het bereid is om te praten, is door te stoppen met die raketlanceringen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud