Slecht weer oorzaak crash AirAsia

In de Javazee wordt nog steeds gezocht naar brokstukken van het toestel. Er werden ook al 31 lichamen geborgen. ©Reuters

De slechte weersomstandigheden hebben de crash van het vorige week verongelukte toestel van AirAsia veroorzaakt. Dat heeft de nationale Indonesische weerdienst gezegd.

Het toestel zou volgens de weerdienst door dikke wolken zijn gevlogen. Het agentschap houdt onder andere rekening met het feit dat er ijsvorming optrad, waardoor de motoren mogelijk beschadigd raakten.

Het toestel van AirAsia stortte op 28 december neer in de Javazee na in het Indonesische Soerabaja te zijn opgestegen. Het vliegtuig was op weg naar Singapore, met aan boord 162 passagiers en bemanningsleden. De Airbus A320-200 kwam op die vlucht in slecht weer terecht, getuige daarvan het verzoek van de piloot om op grotere hoogte te vliegen en zo een onweer te vermijden. Als gevolg van het drukke vliegverkeer in die sector kreeg de piloot echter niet onmiddellijk groen licht van de luchtverkeersleiding. Het toestel verdween kort daarna van de radar.

Duikers van de Indonesische marine hebben ondertussen de vermoedelijke brokstukken van het vliegtuig van AirAsia nog niet kunnen bereiken. 'Het zicht op de zeebodem was nul en het lag er vol modder', verklaarde Bambang Sulistyo, die de zoekactie leidt.

De twee duikers werden daarom teruggeroepen en er zal een onderwatercamera worden ingezet.

Tot nu zijn op de bodem van de Javazee vijf objecten gevonden die vermoedelijk onderdeel zijn van het gecrashte vliegtuig. Er werden ook al 31 lichamen opgevist.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud