Advertentie

Sony wil omstreden film toch uitbrengen

Het onderzoeksbureau FBI vergeleek de recente aanval met eerdere hackings van Noord-Korea, en die blijken sterk overeen te komen. ©AFP

Sony is niet 'gekapituleerd' voor de hackers die met aanslagen dreigden tegen bioscopen die de film The Interview zouden vertonen, zo heeft baas Michael Lynton het schrappen van de release verdedigd op de Amerikaanse televisie. De studio zoekt naar 'alternatieve wegen' om de komedie toch tot bij te brengen.

Makkelijk lijkt dat niet te worden. Lynton gaf vrijdag op televisiezender CNN toe dat tot dusver geen enkele aanbieder van video on demand of commerciële website de prent wil aanbieden. De Sony-baas sluit niet uit dat de film op Youtube wordt geplaatst. 'We hopen nog steeds dat iedereen die de film wil zien, ook de kans krijgt om dat te doen.'

The Interview vertelt het verhaal van een complot van de CIA om de Noord-Koreaanse leider te vermoorden. Cyberaanvallen en dreigementen met aanslagen deden de filmstudio afzien van de release. Het kwam de studio op kritiek te staan, onder meer van president Barack Obama, die betreurde dat Sony zelfcensuur heeft gepleegd en zijn hulp niet had ingeroepen.

'We zijn niet gekapituleerd', stelde Lynton, die aangaf dat Sony wel degelijk contact heeft gehad met het Witte Huis. Lynton stipte aan dat Sony enkel een release op Kerstdag heeft geschrapt nadat duidelijk werd dat een meerderheid van de bioscoopeigenaars de prent niet zou tonen. 'We hadden geen keuze', aldus de Sony-baas.

Lynton heeft nog geen idee van de financiële schade, maar die zal enorm zijn. Volgens experts kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden miljoenen dollars.

Volgens de Amerikaanse president zit Noord-Korea achter de cyberaanval op Sony en ging de Japanse groep 'in de fout' door de prent 'The Interview' niet uit te brengen.

Het begon allemaal erg onschuldig. Evan Goldbert en Seth Rogen, twee Amerikaanse filmmakers, maakten voor Sony-dochter Columbia Pictures een komedie, The Interview. Daarin wordt serieus de draak gestoken met Kim Jung-un, de leider van Noord-Korea. Op het einde van film wordt de man zelfs vermoord.

Volgens filmcritici is het al bij al een veeleer middelmatige komedie. Maar wat een snel vergeten Hollywood-flop had kunnen worden, groeit nu uit tot een staatszaak tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea.

In november werden de computers gehackt van Sony, het moederbedrijf boven Columbia Pictures. Alles wees erop dat Noord-Korea er voor iets tussen zat, en dat het land een vergeldingsactie wilde uitvoeren voor de vernedering die hun leider had moeten ondergaan in The Interview.

Later dreigden de hackers, die zichzelf Guardians of Peace noemen, zelfs met aanvallen tijdens de première van de film in New York. ‘Denk aan wat op 11 september is gebeurd’, klonk het. De vertoning van de film werd geschrapt, en de release uitgesteld.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama ging Sony 'in de fout' met de beslissing. Hij zegt te betreuren dat de Hollywood-studio niet met hem overlegd heeft. 'We kunnen niet in een maatschappij leven waar een dictator de Verenigde Staten op een of andere wijze censuur kan opleggen.' 

We kunnen niet in een maatschappij leven waar een dictator de Verenigde Staten op een of andere wijze censuur kan opleggen
Barack Obama
Amerikaans president

Obama zegt ook dat wat hem betreft Noord-Korea achter de aanval zit. 'We zullen antwoorden, op het tijdstip en de manier van onze keuze'.

Eerder op vrijdag bevestigde ook de FBI dat de Noord-Koreaanse overheid achter de aanval zat. Het onderzoeksbureau vergeleek de aanval met eerdere hackings van Noord-Korea, en die blijken sterk overeen te komen. Volledige coderingen en algoritmes waren zelfs identiek.

‘De FBI neemt deze cyberaanval bijzonder ernstig’, laat de dienst weten. ‘Ze werden uitgevoerd met de bedoeling grote schade te berokkenen, en onderdrukken het Amerikaanse recht om zich vrij te kunnen uitdrukken.’ Verschillende Amerikaanse politici sluiten zich bij dat standpunt aan.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud