Spanningen tussen Georgië en Rusland lopen op

In Tbilisi trokken duizenden de straat op. ©AFP

Voor de tweede dag op rij was het vrijdag onrustig in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Duizenden mensen trokken de straat op om te demonstreren tegen de regering. Die stelt zich volgens de betogers te mild op tegenover Rusland.

De commotie ontstond nadat het Russische parlementslid Sergei Gavrilov in het Georgische parlement een speech afgestoken had in het Russisch. Die demarche maakte heel wat Georgische politici en burgers woedend. In hun ogen is Rusland een bezetter.

Elf jaar geleden vochten de twee landen een oorlog uit. Russische tanks en militairen trokken Georgië binnen om Zuid-Ossetië, een opstandige pro-Russische regio in Georgië, te hulp te schieten nadat Tbilisi er een militair offensief gelanceerd had. Het Russische leger had slechts vijf dagen nodig om de Georgische troepen te verslaan.

Onderdanig

Beide kampen ondertekenden een vredesakkoord maar de Russische militairen vertrokken nooit uit Zuid-Ossetië en Abchazië, een andere pro-Russische separatistische regio. Moskou erkende die gebieden ook als ‘onafhankelijke staten’.

De Georgische oppositie verwijt de regerende partij Georgische Droom zich te onderdanig op te stellen tegenover Moskou. Ze roept de bevolking op ‘permanent te manifesteren tegen de regering’ en eist vervroegde parlementsverkiezingen. 

Het Kremlin omschrijft de demonstraties als 'anti-Russische provocaties'. Russisch president Vladimir Poetin verbiedt de luchtvaartmaatschappijen in zijn land om na 8 juli nog op Georgië te vliegen. 'De maatregel blijft tot nader order van kracht.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud