'Spoorloze' Xi duikt weer op

Xi Jinping, de gedoodverfde opvolger van Chinees president Hu Jintao, heeft van zich laten horen. De voorbije dagen was in China ongerustheid ontstaan omdat de man van de aardbol verdwenen leek.

Twaalf dagen lang liet Xi Jinping niets van zich horen. Hij kwam niet opdagen voor een onderonsje met Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Ook de Deense premier stond voor een gesloten deur. En dat uitgerekend een maand voor hij zou aantreden als nieuwe president van China.

De wildste geruchten deden de ronde: de 59-jarige Xi zou getroffen zijn door een hartaanval. Neen, het was een spierverrekking. Een ander had het dan weer over een rugprobleem na een auto-ongeval.

Nu is er dan eindelijk een teken van leven. De Chinese krant Guangxi Daily, gecontroleerd door de overheid, vermeldt Xi als een van de mensen die zijn condoleances overmaakt voor de dood van een partijlid op 6 september.

Meer is het niet maar volgens kenners wil de top van de partij hiermee het signaal geven dat er niets ergs aan de hand is met Xi Jinping.

Xi is vicepresident en de nummer twee van de Communistische Partij. Iedereen verwacht dat hij in oktober Hu Jintao opvolgt als partijleider. IN maart volgend jaar zou hij dan aantreden als president.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud