Statistieken onderschatten buitenlandse schuld Chinese bedrijven

China zit op valutareserves van 3.100 miljard dollar. ©REUTERS

De buitenlandse schuld die is opgebouwd door Chinese bedrijven is ongeveer een derde groter dan de officiële statistieken laten zien. Een golf van terugbetalingen volgend jaar kan extra druk zetten op de Chinese munt.

Officieel heeft het Chinese bedrijfsleven voor zowat 2.000 miljard dollar kredieten lopen in andere landen. Maar via hun buitenlandse dochterbedrijven komt daar nog eens 650 miljoen bij die niet in de overheidsdata tot uiting komt. Dat blijkt uit berekeningen van Bloomberg. Een toenemend deel van die schulden zal de komende kwartalen vervallen. In de eerste helft van 2020 alleen moeten Chinese ondernemingen 63 miljard dollar terugbetalen of herfinancieren.

De zoektocht naar dollars en andere buitenlandse valuta kan neerwaartse druk zetten op de renminbi, de Chinese munt. Die zakte de voorbije dagen al onder 7 per dollar in reactie op de escalerende handelsoorlog met de VS. Daarmee dreigt een herhaling van het scenario van 2015, toen de aflossing van buitenlandse schulden ook bijdroeg tot een snelle daling van de Chinese valutareserves. Het land beschikt over 3,1 biljoen dollar aan reserves.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect