Taiwan voelt steeds meer de hete adem van China in de nek

De Taiwanese marine nam deze week een nieuw schip in gebruik. Het eiland voelt steeds meer de hete adem van Peking in de nek. ©EPA

De Verenigde Staten halen de banden aan met Taiwan. China, dat aanspraak maakt op het eiland, reageert woedend. 'Speel niet met vuur', waarschuwt Peking.

De Amerikaanse president Joe Biden stuurde woensdag een delegatie naar Taiwan. Het Witte Huis benadrukte dat het niet om een officiële missie ging, maar om een 'persoonlijk signaal' van Biden. Het was een halfslachtige poging om China niet op de tenen te trappen. China beschouwt Taiwan als een afvallige regio en duldt geen buitenlands diplomatiek contact met het eiland.

25
gevechtsvliegtuigen
Afgelopen maandag drongen 25 Chinese gevechtsvliegtuigen het luchtruim van Taiwan binnen. Het was de grootste schending in een jaar.

De Chinezen schroefden de afgelopen maanden de druk op Taiwan fors op. Afgelopen maandag drongen 25 Chinese gevechtsvliegtuigen het Taiwanese luchtruim binnen. Het was de grootste schending in een jaar, maar volgens de Taiwanezen zijn zulke Chinese manoeuvres inmiddels dagelijkse kost. Het doet steeds meer vrezen voor een Chinese invasie om het eiland in te lijven.

Gewelddadige annexatie

Taiwan was het toevluchtsoord voor nationalistische Chinezen nadat die in 1949 door de communisten waren verslagen. Sindsdien leeft het eiland, dat uitgroeide tot een autonome democratie, voortdurend met de dreiging van een gewelddadige annexatie. Na jaren van dooi, waarbij China en Taiwan de economische relaties aanhaalden, ging het vanaf 2016 bergaf. China reageerde verbeten op het aantreden van president Tsai Ing-wen, die kritische staat tegenover een toenadering.

Het zou een grove vergissing zijn als iemand zou proberen het status quo met geweld te wijzigen.
Antony Blinken
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken

China zou extra druk zetten op Taiwan omdat het aangemoedigd is door de succesvolle eliminatie van de democratische beweging in Hongkong. De VS houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Ze knoopten in 1979 diplomatieke relaties aan met China, maar namen Taiwan tegelijk in bescherming, bijvoorbeeld door de levering van wapens. Na de recente escalatie versoepelden de VS vorige week de regels voor diplomatieke contacten met Taiwan.

Stevige uitbrander

De demarche leverde de VS een stevige uitbrander op van China. Woordvoerder Zhao Lijian, een van de agressieve diplomatenkrijgers, riep de regering-Biden op 'de kwestie voorzichtig aan te pakken' om de vrede en stabiliteit in regio niet om zeep te helpen. Hij waarschuwde de Amerikanen 'niet met vuur te spelen' door de Taiwanezen 'verkeerde signalen' te geven.

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, benadrukte in het weekend dat zijn land steun blijft geven aan Taiwan. 'Het zou een grove vergissing zijn als iemand zou proberen het status quo met geweld te wijzigen', zei hij. Sinds Biden aan de macht is, vaarde al drie keer een Amerikaanse oorlogsbodem door de smalle Straat van Taiwan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud