Taliban eist aanval op luxehotel in Kaboel op

Met behulp van lakens proberen de hotelgasten via de voorgevel te ontsnappen. ©EPA

De Taliban heeft de aanslag op het Inter-Continental Hotel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel opgeëist. Volgens de Afghaanse regering vielen er 18 doden.

'De aanval is uitgevoerd door vijf van onze moedjahedien die het martelaarschap nastreefden', aldus een woordvoerder van de fundamentalistische beweging. De Taliban spreekt dus over vijf daders, het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken houdt het bij vier.

De aanval vond zaterdagavond plaats. Rond 21 uur lokale tijd (17.30 uur Belgische tijd) drongen de Taliban-strijders het vijfsterrenhotel Inter-Continental binnen. In het zes verdiepingen tellende gebouw was op dat moment een huwelijksfeest en een conferentie aan de gang. De daders openden het vuur op de aanwezige gasten en personeelsleden en verschansten zich vervolgens met een groot aantal gijzelaars

Afghaanse speciale eenheden kwamen ter plaatse en begonnen het gebouw verdieping per verdieping uit te kammen. Tijdens de aanval zou ook vuur zijn uitgebroken in een deel van het hotel, bevestigden het ministerie en de politie. De daders zouden op hun weg door de keuken daar brand hebben gesticht.

Na meer dan 13 uur was de aanval voorbij. Volgens de Afghaanse overheid konden in totaal 153 mensen, onder wie 41 buitenlanders, worden gered. 126 van hen konden in de loop van de nacht gered worden, het overige deel pas na afloop van de aanval.

Meer doden

Nog volgens dezelfde bron kwamen er bij de aanval 18 mensen om het leven, onder wie veertien buitenlanders. Ook de aanvallers werden gedood. Volgens een lokaal nieuwsagentschap zouden evenwel minstens 43 burgers zijn omgekomen.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdagavond geen weet van Belgen te hebben in het hotel.

Het Inter-Continental, dat op een heuvel ten westen van Kaboel ligt, was in 2011 ook al het doelwit van een vijf uur durende aanval. Taliban-strijders drongen er op 28 juni het hotel binnen met machinegeweren en bommen. Er vielen minstens 21 doden, onder wie ook de negen aanvallers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud