Advertentie
Advertentie

Taliban nopen Obama tot Afghaanse U-bocht

9.800 Amerikaanse soldaten blijven zeker tot in 2017 actief in Afghanistan. ©AFP

Het Amerikaanse leger blijft dan toch langer en talrijker in Afghanistan dan president Barack Obama altijd beloofde. Ook zijn opvolger zal zich het hoofd moeten breken over de hardnekkige talibanrebellie.

Officieel beëindigden de Verenigde Staten en hun NAVO-partners eind 2014 na 13 slopende jaren hun militaire gevechtsmissie in Afghanistan. Nog altijd zijn echter 9.800 Amerikaanse soldaten gestationeerd in het centraal-Aziatische land. Ze vechten er niet langer actief tegen extremistische moslimrebellen, maar trainen het Afghaanse leger.

Obama’s plan was altijd om tegen begin 2017, als zijn achtjarige ambt afloopt, de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan volledig af te bouwen, op zo’n 1.000 militairen na die de ambassade in Kaboel beschermen. Gisteren kwam hij echter op die belofte terug, waardoor Obama de langstlopende missie na de Vietnamoorlog al zeker doorschuift naar zijn opvolger.

De zowat 10.000 militairen die er nu gelegerd zijn, blijven zeker ook volgend jaar hun Afghaanse collega’s assisteren. In 2017 wordt hun aantal afgebouwd, maar slechts tot 5.500. Dat zal de Amerikaanse schatkist jaarlijks 14,6 miljard dollar kosten, een pak meer dan de 10 miljard die Obama initieel budgetteerde.

Die U-bocht is ingegeven door de renaissance van de taliban. En de pijnlijke vaststelling dat het Afghaanse leger toch minder performant is dan de westerse bondgenoten hoopten. Sinds Kaboel begin dit jaar weer zelf verantwoordelijk werd voor ’s lands veiligheid, schroefden de islamitische hardliners het aantal aanslagen aanzienlijk op. Eind september namen de taliban zelfs stormenderhand de noordelijke stad Kunduz in. Met Amerikaanse hulp veroverde het Afghaanse leger het gebied snel terug, maar het gezichtsverlies was aanzienlijk. Net als de menselijke kostprijs: bij een Amerikaans bombardement werd ook een ziekenhuis getroffen, met 22 doden tot gevolg.

‘Ik ben geen voorstander van een eeuwige oorlog, maar de Afghaanse troepen zijn nog niet sterk genoeg’, gaf Obama gisteren ootmoedig toe. ‘En als opperbevelhebber kan ik niet toestaan dat Afghanistan opnieuw een veilige haven wordt voor terroristen die ons land willen aanvallen.’

Behalve de herrezen taliban vinden steeds meer jihadi’s van Al Qaeda opnieuw een onderdak in Afghanistan. En ook aanhangers van Islamitische Staat krijgen er stilaan voet aan de grond. Zo dreigt het land af te glijden naar het straffeloze, fundamentalistische oord dat de VS er in 2001 toe aanzette een oorlog te beginnen.

Na de terreuraanslagen van 9/11 besliste toenmalig president George Bush het land binnen te vallen om er de taliban, die Al Qaeda-brein Osama bin Laden huisvestten, uit te roeien. Op het toppunt, toen Obama in 2011 nog eens 30.000 troepen stuurde, waren ruim 100.000 Amerikaanse militairen actief in Afghanistan. Zonder doorslaand succes evenwel. Rusland, dat in de jaren 80 een uitzichtloze oorlog uitvocht in Afghanistan, betwijfelde gisteren dan ook of Obama’s koerswijziging dit keer wel ’s lands stabiliteit ten goede zal komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud