'Tank man'-fotograaf Charlie Cole overleden

©© Bettmann/CORBIS

Charlie Cole, de Amerikaanse fotograaf die de legendarische 'tank man'-foto maakte, is overleden. Hij werd 64.

Voor een hele generatie is de foto van de 'tank man' één van de meeste legendarische beelden uit de geschiedenis. Charlie Cole, een Amerikaan die in Texas geboren werd maar jarenlang op het Indonesische eiland Bali woonde, maakte hem op 5 juni 1989 in de straten van Peking.

In die dagen sloeg het Chinese regime het protest voor meer democratie op het Plein van de Hemelse Vrede met geweld en veel bloedvergieten neer. Wellicht meer dan duizend mensen lieten het leven.

Maar deze, onbekende, man hield helemaal alleen een colonne van zeker zeventien tanks tegen. Iets later werd hij opgepakt en hij verdween. Cole zag het tafereel vanop een balkon in zijn hotel. Ook andere fotografen legden de gebeurtenis vast, maar het was de foto van Charlie Cole die de wereld rondging.

In 1990 won Cole met dit beeld de World Press Photo Award. Hij kreeg ook een nominatie voor de Pulitzer-prijs voor journalistiek.

'Tank man' werd één van de meest emblematische foto's van de twintigste eeuw. Alleen in China zag bijna niemand hem. Daar zorgde de censuur voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud