Advertentie

Tienduizenden herdenken Tiananmen in Hongkong

Manifestanten ontsteken kaarsen tijdens de wake in het Victoria Park in Hongkong. ©Bloomberg

Tienduizenden manifestanten zijn woensdagavond in Hongkong op straat gekomen voor een protestwake om de vijfentwintigste verjaardag van de bloedige gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking te herdenken.

Duizenden studenten, die protesteerden tegen het communistische regime in China en ijverden voor democratie, werden toen afgeslacht.

De huidige machthebbers in China stellen alles in het werk om elke herinnering aan de tragedie te bannen. In Hongkong daarentegen verzamelden tienduizenden manifestanten zich in het Victoria Park met een massa aan kaarsen. Op die manier willen ze het brutale ingrijpen van het leger in de nacht van 4 juni 1989 herdenken.

Hongkong, een voormalige Britse kolonie, hoort sinds 1997 bij China. De Hongkongers genieten van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering, in tegenstelling tot elders in China.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry veroordeelde de gang van zaken in China. Hij eiste opheldering over de bloedige onderdrukking van de democratiebeweging 25 jaar geleden. Hij verzocht de Chinese overheid om de vrijlating van de deelnemers aan het protest die nog vastzitten, alsook van activisten die naar aanleiding van de trieste verjaardag werden opgepakt.

Ook aan de vervolging van de families van de slachtoffers moet een einde komen, aldus de Amerikaanse buitenlandminister.

Hij deed er zijn beklag over dat China de voorbije jaren weliswaar grote economische vooruitgang heeft geboekt, maar dat die ontwikkelingen niet in voldoende mate geleid hebben tot openheid ten opzichte van de wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud