Advertentie

Tientallen doden bij aanslag op Afghaanse moskee

©AFP

De zelfmoordaanslag in de Afghaanse stad Kunduz is waarschijnlijk het werk van de lokale tak van terreurgroep Islamitische Staat.

'Deze namiddag vond een explosie plaats in een moskee van onze sjiitische landgenoten', meldde de woordvoerder van de taliban Zabihullah Mujahid vrijdag op Twitter. Op beelden die via sociale media werden verspreid was de enorme ravage te zien in de moskee in de noordelijke stad Kunduz.

Hoeveel slachtoffers er zijn is nog niet duidelijk. De hulpdiensten spraken van zeker 50 doden. Volgens de lokale missie van de Verenigde Naties zijn er minstens honderd doden en gewonden gevallen. De autoriteiten verwachten dat het aantal slachtoffers in de loop van de dag zal oplopen.

Islamitische Staat

Het ging om een aanslag door een zelfmoordterrorist die toesloeg tijdens het vrijdaggebed. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS-K). De terreurgroep weigert zich neer te leggen bij de machtsovername door de taliban in augustus.

De aanslag in Kunduz kwam vijf dagen na een explosie in een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. IS-K eiste daarvoor de verantwoordelijkheid op. De aanslag vond plaats tijdens de afscheidsplechtigheid voor de moeder van talibanwoordvoerder Mujahid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud