Advertentie

Topman Apple-toeleverancier Foxconn doet gooi naar presidentschap Taiwan

©REUTERS

Analisten zijn beducht voor een belangenconflict als de schatrijke zakenman Terry Gou, die een groot deel van zijn omzet boekt in China, in zijn missie slaagt.

Terry Gou stapt in de voetsporen van Donald Trump en ruilt, net als zijn Amerikaanse collega, de bedrijfswereld tijdelijk in voor het politieke toneel. Dat maakte de topman van elektronicagigant Foxconn woensdag bekend. 'Ik stap in de race om het Taiwanese presidentschap', klonk het.

Een dag eerder had Gou al laten doorschemeren dat hij die stap ernstig overwoog. ‘Ik heb de afgelopen nacht veel wakker gelegen. 2020 wordt een sleuteljaar voor Taiwan. Het wordt een keerpunt voor de economie, de politiek en de defensie voor de volgende twintig jaar. Ik heb drie kinderen en vier kleinkinderen. Welke toekomst hebben zij in Taiwan? De komende twee decennia bepalen hun lot. Daarom vraag ik me af wat ik voor de jonge mensen in Taiwan kan doen’, stelde de 68-jarige topman van de Apple-toeleverancier dinsdag in de marge van een conferentie in Taipei.

Rijkste Taiwanees

De carrièreswitch verbaast velen. De afgelopen jaren zag de rijkste Taiwanees - het Amerikaanse zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 7,7 miljard dollar (6,8 miljard euro) - het nut van een politieke carrière niet in. ‘Als zakenman ben ik veel invloedrijker dan als politicus’, zei hij altijd.

7,7 miljard dollar
vermogen
Het Amerikaanse zakenblad Forbes schat Gou's vermogen op 7,7 miljard dollar (6,8 miljard euro).

Toch zijn de politieke kringen geen onbekend terrein voor de miljardair. Vooral met de Kwomintang (KMT), de partij die sinds de Tweede Wereldoorlog op elf jaar na altijd heeft bestuurd in Taiwan en die ijvert voor toenadering tot China, zijn de relaties goed. Volgens de KMT is Gou al ruim vijftig jaar lid van de partij. In 2016 zou hij haar zelfs een intrestvrije lening van 1,5 miljoen dollar gegeven hebben.

Het is dan ook geen verrassing dat de topman van Foxconn in januari volgend jaar de kleuren van de Kwomintang wil verdedigen in de presidentiële arena. Voor het zover is, moet hij eerst nog wel de voorverkiezingen bij de KMT winnen.

De partij, die voorstander is van toenadering tussen Taiwan en China, lijkt niet kansloos in de race. Door impopulaire economische en sociale hervormingen is presidente Tsai Ing-wen, lid van de Democratische Progressieve Partij, wat uit de gratie van de kiezer gevallen. Zelfs in eigen rangen ligt ze onder vuur.

Belangenconflict

De carrièreswitch van Gou lokt bezorgde reacties uit. Analisten zijn beducht voor een belangenconflict. De wortels van Foxconn mogen dan in Taiwan liggen, het zwaartepunt van de onderneming heeft Gou, verleid door de lage lonen en grondprijzen, sinds 1988 naar het Chinese vasteland verschoven. Van de bijna miljoen werknemers die Foxconn in dienst heeft, zijn ruim een half miljoen aan de slag in het dozijn fabrieken in China.

Veel van Gou’s rijkdom zit in China. Het kan bijna niet anders dan dat Peking toch wat controle over hem heeft.
Shane Lee
Politieke wetenschapper Chang Jung-universiteit

Een belangrijk deel van de ruim 168,5 miljard omzet die het bedrijf in 2018 realiseerde, boekte het dan ook aan de andere kant van de Straat van Taiwan. ‘Veel van Gou’s rijkdom zit in China. Het kan bijna niet anders dan dat Peking toch wat controle over hem heeft’, stelde Shane Lee, een politieke wetenschapper aan de Chang Jung-universiteit in Taiwan, dinsdag.

Tegenstanders van een vereniging van China en Taiwan, waar Peking al decennia van droomt, vrezen dat Gou zich door die zakelijke belangen gedwongen zou kunnen voelen om de rode loper uit te rollen voor de Chinezen als hij het tot Taiwanees president schopt. ‘De intrede van de Foxconn-baas in de politiek zou een grotere impact kunnen hebben dan de carrièrewissel van Trump’, besluiten analisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud