Advertentie

Topman Chinese likeurreus levenslang achter de tralies

©De Tijd

De oud-topman van de sterkedrankenmaker Kweichow Moutai is met een levenslange veroordeling de volgende pion uit het Chinese bedrijfsleven die onder de toorn van president Xi valt.

Yuan Renguo stond bijna twintig jaar aan het hoofd van Kweichow Moutai. Die beursgenoteerde groep is de maker van Baijiu, de nationale drank van China. Een rechter uit de zuidwestelijke provincie Guizhou veroordeelt Renguo tot een levenslange gevangenisstraf voor machtsmisbruik en zelfverrijking.

Volgens de rechtbank zou de 64-jarige Yuan jarenlang misbruik gemaakt hebben van zijn machtspositie door illegale distributiedeals af te sluiten. Hij zou daarbij tot 15 miljoen euro aan smeergeld hebben ontvangen. De Chinese staat gaat dat geld en het bijbehorend vastgoed terugvorderen.

Sinds zijn notering op de beurs van Sjanghai maakt de likeurmaker Kweichow Moutai een pijlsnelle groei door. Op zijn piek in februari van dit jaar noteerde Kweichow tegen een beurswaarde van 432 miljard euro. Maar sinds de communistische partij haar pijlen op het Chinese bedrijfsleven en dus ook Kweichow heeft gericht, is die waarde gereduceerd tot 270 miljard euro. Dat is nog altijd ruim dubbel zoveel als AB InBev en Heineken samen. Het aandeel kreeg in het jongste kwartaal een klap van 20 procent.

Yuan is niet de eerste topper uit het Chinese bedrijfsleven die ten prooi valt aan president Xi Jinpings klopjacht op corruptie. In januari werd Lai Xiaomin, de topman van een van de grootste vermogensbeheerders in China, ter dood veroordeeld voor corruptie. Ook Alibaba-oprichter Jack Ma is al maandenlang opgejaagd wild. Bedrijven die jaren expansief konden groeien, worden geconfronteerd met strengere regelgeving omdat het Chinese staatsbestel een einde wil maken aan de monopolies van grote bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud